Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dinosauri su prije 65 milijuna godina izumrli zbog sudara dvaju asteroida do kojega je došlo 100 milijuna godina prije toga.


Dva golema asteroida, objasnila je skupina američkih i čeških znanstvenika u članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, sudarila su se i raspršila u brojne fragmente od kojih se jedan sudario sa Zemljom prije 65 milijuna godina i izazvao nagle klimatske promjene i nestanak dinosaura.

Vezani članci Kombi se zabio u kućice na graničnom prijelazu Goričan II FOTO Krš i lom na graničnom prijelazu: Bugarin kombijem raznio kućice, među ozlijeđenima i dva hrvatska policajca Sudar na Mostu slobode - 4 Nastala gužva od centra prema Novom Zagrebu: Sudarili se kombi i auto na Mostu slobode

Ostali fragmenti sudarili su se s Mjesecom, Venerom i Marsom, tvrde znanstvenici.

Istraživači su uz pomoć kompjutorske simulacije objasnili podrijetlo toga sudara, proučavajući asteroid (298) Baptistina, koji je bio u istoj orbiti sa skupinom manjih stijena.

Zaključili su kako ti različiti elementi pripadaju istome golemom asteroidu promjera 170 kilometara koji se prije približno 160 milijuna godina sudario s drugim asteroidom promjera 60 kilometara i izazvao kišu fragmenata od kojih ih je tristotinjak imalo promjer oko deset kilometara.

Prije 65 milijuna godina jedan od njih sudario se sa Zemljom i stvorio krater Chicxulub u Meksiku. Nakon njegova pada podigli su se oblaci prašine koji su zakrili Sunce i izazvali dugotrajnu zimu koja se pokazala kobnom za vrste poput dinosaura.

Znanstvenici su utvrdili kako u uzorcima tla uzetim iz tog kratera ima tragova minerala prisutnoga samo u nekim meteoritima.

Na temelju toga zaključili su kako krater nije nastao nakon pada kometa nego nakon sudara s asteroidom. Prema njihovim tvrdnjama, postoji 90 posto izgleda da asteroid potječe od Baptistine.

'Naše simulacije pokazuju kako približno 20 posto asteroida koji se danas nalaze u blizini Zemlje potječe iz obitelji Baptistina', napisali su znanstvenici.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju