Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najmanji dinosauri mogli su trčati brzinom od 64 km na sat, a čak i golemi Tyrannosaurus rex mogao je trčati gotovo jednako brzo kao i najbrži ljudi.


Znanstvenici su, koristeći se kompjuterskim modelima, izračunali najveće brzine koje su mogli doseći dinosauri mesožderi.

Vezani članci Slika nije dostupna Riješena tajna dinosaura Frankensteina i to bi moglo promijeniti sve što znamo o njima Slika nije dostupna OTKRIĆE U DALMATINSKOJ ZAGORI U malome mjestu pronađeno poludrago kamenje

Velociraptor, čija je brzina dočarana u filmu "Jurassic Park", mogao je trčati 39 km na sat, dok je sporiji T-rex trčao još uvijek vrlo brzih 29 km na sat, pokazala je studija objavljena u časopisu Royal Society's Biological Sciences.

"Naše istraživanje sugerira da se T-rex, premda nije bio jako brz, ipak mogao kretati dovoljno brzo da nema problema u hvatanju, primjerice, nogometaša Davida Beckhama", rekao je paleontolog s Manchesterskog sveučilišta Phil Manning.

Najmanji dinosaur, Compsognathus, mogao je trčati brzinom od 64 km na sat, što je oko 8 km brže od najbrže živuće dvonožne životinje, noja.

Vrhunski atletičar, sprinter na 100 m, može doseći brzinu od oko 40 km na sat.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju