Ivica Svilan u Muću je uz minerale i poludrago kamenje našao, kaže, i djeliće dinosaura.


U prvim danima nove godine glavna tema u Muću je - poludrago kamenje. Da ga ima u okolici Muća, mjesta u dalmatinskom zaleđu, tvrdi Ivica Svilan. Kao dokaz pokazao nam je poludrago kamenje za koje kaže da ga je baš tamo našao.

Vezani članci Požar kod Muća Požar kod Muća gase dva kanadera i dva zračna traktora Obnova kuće Dalmacija ima super projekt zbog kojeg se mladi vraćaju u napuštena sela, a pritom moraju ispuniti samo jedan uvjet

Uz minerale i poludrago kamenje ondje je našao, kaže, i djeliće dinosaura. "Nikad ne znaš što će ti zemlja dati, ali na količinu izlaza na teren uvijek se može očekivati; ako ostaneš doma, nećeš ništa naći", kaže Svilan.

Obrada poludragog kamenja, veli on, zna biti skupa. Ali kad bi se htjelo unovčiti... "Ovisi o kvaliteti kamena i koliko se može izvući iz njega. Recimo od euro do dva eura bi mogao bit gram obrađenoga."

Mještani Muća bili su prilično skeptični, ali neki su i kazali da bi htjeli sami potražiti poludrago kamenje.

Područje Muća i toga dijela Zagore nekad je bilo vulkanski vrlo aktivno. Vrijedni minerali i stijene nalaze se i u ovome dijelu pa svaka šetnja može biti itekako zanimljiva.

Božo Mrđen iz Muća kaže da ima i fosila dinosaura. "Ima sigurno. Samo treba tome posvetiti malo pažnje naročito po potocima i vododerinama. Prije ledenoga doba dinosauri su mogli biti i bili su sigurno na ovim područjima".

Ivica je, kaže, na tom području pronašao i djeliće dinosaura. "Prva takva. Možda ima dinosaurovih kostiju, ali nije mineralizirana, ova je k'o poludragi kamen." Danas dinosaura ipak nema. Tek ostaci nekih prošlih vremena koji bi u Muć mogli privući nove lovce na poludrago kamenje.