Ivica Svilan u Muću je uz minerale i poludrago kamenje našao, kaže, i djeliće dinosaura.


U prvim danima nove godine glavna tema u Muću je - poludrago kamenje. Da ga ima u okolici Muća, mjesta u dalmatinskom zaleđu, tvrdi Ivica Svilan. Kao dokaz pokazao nam je poludrago kamenje za koje kaže da ga je baš tamo našao.

Vezani članci Mario Jurič u Koprivnu Neće grom u Koprivno: Posjetili smo sela Dalmatinske zagore i provjerili kako se ondje bore s koronavirusom Slika nije dostupna TALIJANI U HRVATSKOJ 'Lakše je bilo progovoriti hrvatski nego se nositi s ovdašnjim poslovnim okruženjem'

Uz minerale i poludrago kamenje ondje je našao, kaže, i djeliće dinosaura. "Nikad ne znaš što će ti zemlja dati, ali na količinu izlaza na teren uvijek se može očekivati; ako ostaneš doma, nećeš ništa naći", kaže Svilan.

Obrada poludragog kamenja, veli on, zna biti skupa. Ali kad bi se htjelo unovčiti... "Ovisi o kvaliteti kamena i koliko se može izvući iz njega. Recimo od euro do dva eura bi mogao bit gram obrađenoga."

Mještani Muća bili su prilično skeptični, ali neki su i kazali da bi htjeli sami potražiti poludrago kamenje.

Područje Muća i toga dijela Zagore nekad je bilo vulkanski vrlo aktivno. Vrijedni minerali i stijene nalaze se i u ovome dijelu pa svaka šetnja može biti itekako zanimljiva.

Božo Mrđen iz Muća kaže da ima i fosila dinosaura. "Ima sigurno. Samo treba tome posvetiti malo pažnje naročito po potocima i vododerinama. Prije ledenoga doba dinosauri su mogli biti i bili su sigurno na ovim područjima".

Ivica je, kaže, na tom području pronašao i djeliće dinosaura. "Prva takva. Možda ima dinosaurovih kostiju, ali nije mineralizirana, ova je k'o poludragi kamen." Danas dinosaura ipak nema. Tek ostaci nekih prošlih vremena koji bi u Muć mogli privući nove lovce na poludrago kamenje.