Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Buntovni genij

Deset stvari koje možda niste znali o Steveu Jobsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se svijet bavi pričom o padu dionica Applea zbog odlaska osnivača, mi vam donosimo detalje iz života čovjeka koji svojim postignućima u razvoju tehnologije definitivno ulazi u povijest.

1. Steve Jobs je bio posvojen i njegova biološka sestra je poznata američka spisateljica Mona Simpson čega oboje nisu bili svjesni dok nisu odrasli. Ironično, najpoznatiji Monin roman zove se 'Anywhere but here' u kojem piše o odnosu sa svojim roditeljima koji su zapravo Jobsovi biološki.

2. Biološki otac Stevea Jobsa zove se Abdulfattah Jandali, musliman iz Sirije koji je na fakultetu upoznao djevojku, a ona je ubrzo zatrudnjela. Smatrali su da su premladi za roditeljstvo pa su Stevea dali na posvajanje. Jedini uvjet je bio da mu budući roditelji budu fakultetski obrazovani. No par koji ga je posvojio je lagao, majka nije završila ni srednju školu. Posvajanje je zamalo propalo, no Jobsovi budući roditelji su obećali da će ga poslati na fakultet, što nisu napravili jer nisu imali novaca.

3. Steve Jobs je tvrdio da nije otac svog prvog djeteta - jer je zapravo sterilan. Kćerkicu Lisu majka je ispočetka odgajala zahvaljujući socijalnoj pomoći, no Jobs je s vremenom ipak postao dobar otac. Jedan od njegovih prvih kompjutera iz generacije Apple III zove se Lisa.

4. Steve Jobs je 'pesketarijanac', odnosno jede samo ribu i nijedno drugo meso. Ostale namirnice uključuju tipičnu vegetarijansku prehranu, ne izbjegava jaja i mliječne proizvode.

5. Steve Jobs nikad nije dao nije dao ni centa za dobrotvorne svrhe. kad je postao direktor Applea zaustavio je sve filantropske programe u tvrtci. 'Pričekat ćemo dok ne budemo profitabilni', kazao je. Iako njegova tvrtka vrijedi milijarde, stav nije promijenio niti je ikad to javno komentirao.

6. Steve Jobs je u mladosti lagao svom partneru Steveu Wozniaku. Kad su postigli prvi zajednički posao s tvrtkom Atari dogovorili su se podijeliti novac po pola. No, Steve je partneru rekao da su dobili 700 dolara, a ne 5 tisuća. Zadržao je razliku.

7. Steve Jobs je zen budist, čak je razmišljao da uđe u samostan i postane svećenik.

8. Steve Jobs nije završio fakultet. Pohađao je jedan semestar na Reed Colleggeu i odustao. Time se priidružio Bill Gatesu i Marku Zuckerbergu koji su također odustali od fakulteta - i uspjeli.

9. Steve Jobs nikad nije skrivao da je u mladosti uzimao LSD. Možda je tako i dobivao inspiraciju, naime, Appleov slogan godinama je bio 'Misli drugačije'.

10. Steve Jobs stoji iza popularne igrice Breakout.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene