Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlja bi iduće godine mogla dobiti i svoje drugo sunce. Jedna od najsjajnijih zvijezda na našem noćnom nebu ubrzano gubi masu i mogla bi ubrzo postati supernova.


Scenarij po kojem bi se to trebalo dogoditi, za australski portal News.com.au iznio je dr. Brad Carter. Radi se o zvijezdi Betelgeuse, crvenom divu, koji naglo gubi masu, a to je indikator da se zapravo ta zvijezda urušava. To nadalje znači da ostaje bez goriva i da bi svakog trena mogla postati supernova.

Vezani članci Slika nije dostupna Evo što su astronomi uočili u dubokom svemiru! Slika nije dostupna Otkrivena tajna supernove od prije 2.000 godina!

>> VIDEO: Tri sunca obasjala Kinu

Kad se to dogodi, ističe Carter, najmanje nekoliko tjedana nakon toga, vidjet ćemo drugo 'sunce' na nebu. Istovremeno, moguće je da u istom vremenskom periodu neće biti niti noći zbog te supernove i količine svijetla, kaže Carter. Ono što Carter još tvrdi jest kako bi se sve to moglo dogoditi, vrlo znakovito, iduće godine, koja je ionako već predviđena od nekih kao godina 'apokalipse' i kraja svijeta.

Urbana legenda

Eksplozija Betelgeusea mogla bi iza sebe ostaviti neutronsku zvijezdu, ili čak crnu rupu, na 1.300 svjetlosnih godina od Zemlje, piše News.com.au. Carter međutim upozorava zagovornike apokalipse, da se ne trebaju zalijetati s predviđanjima usuda i propasti, jer bi Zemlju u slučaju supernove zasule bezopasne čestice.

'Čestice će preplaviti Zemlju i ono što je bizarno, iako će supernova osvijetliti noćno nebo, 99 posto energije koju će ona osloboditi bit će te čestice, koje će prolaziti kroz naša tijela i Zemlju, bez ikakvog štetnog efekta', objasnio je Carter. Dodaje i kako bi kiša neutrina (čestica u pitanju), mogla bi biti i korisna za Zemlju. 'Neutrini doslovce proizvode zlato, srebro i sve teške elemente, poput uranija', naglasio je Carter.

Za mišljenje o tvrdnji dr. Cartera upitali smo i splitskog astrofizičara Dejana Vinkovića. On je jednostavno odgovorio kako je 'takve stvari nemoguće predvidjeti'. 'Zvijezda Betelgeuse i mit o njezinoj eksploziji svakog trenutka svojevrsna je urbana legenda', komentirao je Vinković.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju