Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronauti popravili motor na svemirskoj postaji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvoje američkih astronauta u međunarodnoj svemirskoj postaji izašlo je u riskantniju šetnju svemirom nego inače kako bi popravili jedan kvar na sustavu opskrbe energijom koji je prijetio blokiranjem daljnjih radova.

Zapovjednica Peggy Whitson i Daniel Tani iz postaje u svemir su izašli mnogo prije zore vukući novi motor koji se NASA nadala da će pomoći da se krilo sa solarnim ćelijama ponovno okreće prema Suncu i prikuplja više energije za kompleks postaje koja orbitira oko Zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Astronauti demantiraju svađe 'Gradimo najbolju svemirsku postaju' Slika nije dostupna Živjeli! Astronauti na stanici odsad će piti vodu dobivenu iz mokraće

To je bio riskantan posao jer su astronauti riskirali strujni udar. Iz razloga sigurnosti čekali su da se međunarodna svemirska postaja (ISS) nađe na tamnoj strani Zemlje i onda su pažljivo uklonili spojnice i odspojili kablove te izvukli stari električni motor. Svemirski šetači su potom ubacili novi 90 kilograma težak motor. 

"Ponovno smo došli do daha. Mnogo hvala", rekla je kontrola misije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene