Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Astronauti instalirali novu gredu na ISS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica astronauta koji su izašli u svemirsku šetnju instalirali su novu gredu na Međunarodnu svemirsku postaju dok NASA-ini inženjeri planiraju ispitati potencijalno zabrinjavajuće oštećenje na toplotnom štitu svemirskog shuttlea Endeavour.

 Članovi posade shuttlea Rick Mastracchio i Dave Williams izašli su iz postaje i instalirali 3,3 metra dugačak aluminijski produžetak na potpornu gredu za solarne panele instaliranu tijekom posljednje NASA-ine misije na postaju u lipnju, navodi Reuters.

Pročitajte i ovo Škola bez dvorane (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U BABINOJ GREDI Treba li neko dijete stradati da se problem riješi? U ovoj maloj općini obećanja slušaju već godinama Slika nije dostupna Po drugi put Vatikan na telefonu: Papa Franjo razgovarao uživo s astronautima Međunarodne svemirske postaje

Posljednji komad kralježnice ove 100 milijardi dolara vrijedne
postaje treba biti dopremljen sljedeće godine.

U međuvremenu NASA-ini inženjeri na tlu razrađuju planove za dodatni pregled u nedjelju shuttleova toplotnog štita.

Fotografije koje je snimila posada postaje prije nego je u petak shuttle pristao na nju otkrile su malu zasjekotinu od 7,6 centimetara na jednoj od pločica na shuttleovom trbuhu. 

Posada shuttlea će izvući robotsku ruku dugu 15 metara i ispitati to mjesto laserom, kaže Associated Press.

Čelnici misije sumnjaju da je komad leda otpao s vanjskog spremnika goriva Endeavoura minutu nakon polijetanja u srijedu i pogodio pločicu na donjoj strani svemirskog broda. 

Udar je mogao izazvati značajnu štetu na shuttleovu toplotnom pokrivaču koji štiti od intenzivne topline prilikom ulaska u atmosferu na povratku na Zemlju. 

Područje gdje je locirana zasjekotina bit će izloženo temperaturi od čak 1.260 stupnjeva Celzija tijekom ponovnog ulaska.

Lasersko ispitivanje u nedjelju će utvrditi koliko je duboko
oštećenje, a potom će inženjeri odlučiti dali je potreban popravak.

Mada su se shuttleovi vraćali iz svemira nekoliko puta u 26-godišnjoj povijesti programa s daleko gorim oštećenjima, NASA nije imala alate niti postupke za ispitivanje oštećenja na toplinskom štitu sve do nakon što je izgubila shuttle Columbiju sa sedam astronauta 2003. zbog neotkrivene rupe u zaštitnom sloju na jednom od krila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene