Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Američki satelit neće biti prijetnja čovjeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pokvareni američki špijunski satelit vjerojatno će se raspasti na male komade prije nego što u idućih nekoliko tjedana padne na Zemlju i zato neće biti preopasan za ljude, objavile su u utorak američke vlasti i astronomi.

Komadi, ako ijedan preživi vrućinu pri povratku u Zemljinu atmosferu, vjerojatno će pasti u ocean jer oceani prekrivaju više od 70 posto Zemljine površine, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi incident Užas u Splitu! Muškarac pratio ženu automobilom i prijetio joj nožem: "Kći je samo govorila - Mama vozi, mama vozi!" Ilustracija Razotkriven je Zatvorenik planirao ubiti sutkinju: "Postavit ću ručnu bombu u cvjetni aranžman na grob njezine majke"

No rekao je i da američka vlada prati spuštanje satelita iz orbite i razmatra razne mogućnosti kako bi "ublažila eventualnu štetu".

Američka bi vojska mogla upotrijebiti raketu i njome u svemiru
uništiti taj satelit veličine kombija, ali jedan visoki vojni
dužnosnik kaže da je malo vjerojatno da će se to dogoditi iz nekoliko razloga, a jedan je od njih i strah od pada tako stvorena svemirskoga otpada što se Kini dogodilo kad je lani srušila svoj satelit.

"Kad znamo da je 75 posto Zemlje prekriveno vodom, a većina je kopna nenaseljena, vjerojatnost da ovaj satelit ili ikakvi ostaci padnu na naseljeno područje veoma je mala", rekao je Johndroe.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman rekao je da se u zadnjih pedesetak godina u Zemljinu atmosferu vratilo više od 17 tisuća umjetnih satelita, bez incidenta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene