Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pokvareni američki špijunski satelit vjerojatno će se raspasti na male komade prije nego što u idućih nekoliko tjedana padne na Zemlju i zato neće biti preopasan za ljude, objavile su u utorak američke vlasti i astronomi.


Komadi, ako ijedan preživi vrućinu pri povratku u Zemljinu atmosferu, vjerojatno će pasti u ocean jer oceani prekrivaju više od 70 posto Zemljine površine, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Gordon Johndroe.

Vezani članci Jasna Vojnić Zbog prijetnji predsjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća uhićen 40-godišnjak iz Subotice Tomo Medved Medved o incidentu u Sisku: "To je dokaz psihoze koja vlada nakon razornog potresa"

No rekao je i da američka vlada prati spuštanje satelita iz orbite i razmatra razne mogućnosti kako bi "ublažila eventualnu štetu".

Američka bi vojska mogla upotrijebiti raketu i njome u svemiru
uništiti taj satelit veličine kombija, ali jedan visoki vojni
dužnosnik kaže da je malo vjerojatno da će se to dogoditi iz nekoliko razloga, a jedan je od njih i strah od pada tako stvorena svemirskoga otpada što se Kini dogodilo kad je lani srušila svoj satelit.

"Kad znamo da je 75 posto Zemlje prekriveno vodom, a većina je kopna nenaseljena, vjerojatnost da ovaj satelit ili ikakvi ostaci padnu na naseljeno područje veoma je mala", rekao je Johndroe.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman rekao je da se u zadnjih pedesetak godina u Zemljinu atmosferu vratilo više od 17 tisuća umjetnih satelita, bez incidenta.