Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

NASA je objavila prve trodimenzionalne snimke Sunca koje su snimile dvije letjelice u zemljinoj orbiti. Snimke će pomoći znanstvenicima da predvide kada će udariti i koliko će opasne po naš planet biti solarne oluje.


Solarne oluje mogu naštetiti satelitima, električnim i komunikacijskim sustavima, a predstavljaju potencijalnu opasnost i za austronaute te putnike i posade zrakoplova, zbog jake radijacije koju nose sa sobom.

Vezani članci Vjetar podignuo u zrak čamac na Jarunu Snažan vjetar podigao u zrak čamac na Jarunu: "Pijavica usred bijela dana, sreća pa čamac nije nikoga ozlijedio" Prva marčana bura - 5 Prva marčana bura donijela velike probleme u prometu, meteorologinja objasnila što se krije iza narodne predaje

Solarni vjetrovi zapravo su oblaci energetski jako nabijenih magnetskih čestica, plinova i plazme. Odgovorni su za stvaranje Polarne svjetlosti, no sve veća šteta koju nanose pri jačim sunčevim erupcijama daje u posljedbnje vrijeme znanstvenicima dosta materijala za istraživanje ove pojave.