Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zapadnjačka prehrana i rak debelog crijeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija pokazuje da osobe koje konzumiraju tradicionalnu zapadnjačku prehranu punu mesa, masti i rafiniranih žitarica imaju značajnu veću vjerojatnost ponovne pojave karcinoma debelog crijeva, ali i smrti.

Znanstvenici su promatrali oko 1000 pacijenata sa uznapredovalim stadijem karcinoma koji su primali kemoterapiju ili slične tretmane.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha" Rak debelog crijeva: Program ranog otkrivanja - 5 Najrizičnija skupina od 50 do 74 godine Ako poštom dobijete poziv na ovaj test, obavezno se odazovite! "To vam može produžiti život, kao što je i meni produžilo"

 Pacijenti su bili podijeljenji u dvije skupine. Skupina sa zapadnjačkom prehranom je unosila više mesa, masti, rafiniranih žitarica, pomfrita i slatkiša, dok je druga, „umjernena“ skupina unosila više voća, povrća, peradi i ribe.

Rezultati su pokazali da su pacijenti sa zapadnjačkom prehranom imali veću vjerojatnost recidiva karcinoma, ali i smrtnosti.

Nije jasno na koji način zapadnjački način prehrane utječe na ponovnu pojavu karcinoma debelog crijeva, ali znanstvenici smatraju da su za to zaslužne povišene razine inzulina i inzulinu sličnih faktora rasta koji se povezuju sa razvojem tumora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene