Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, u suradnji s Hrvatskim društvom za osteoporozu i tvrtkom Dukat, organizira besplatno ultrazvučno mjerenje mineralne gustoće petne kosti u srijedu, 4. travnja, na Cvjetnom trgu od 10 do 13 sati.


Akcija će se održati u povodu Svjetskog dana zdravlja, a posebno je namijenjena rizičnoj skupini za osteoporozu koju čine žene starije od 55 godina, muškarci stariji od 65 godina i osobe s višestrukim čimbenicima rizika (nježna tjelesna građa, česti padovi, rani nastup menopauze, pušenje, prekomjerna konzumacija alkoholnih pića i kave).

Vezani članci Posjet stomatologu (Foto: Guliver/Thinkstock) Koliko često odlazite stomatologu i koje usluge koristite? Mnoge od njih su besplatne! Šparoge (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Šparoge, gljive i šumske plodove uskoro ćemo moći brati bez straha od kazni?

Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije i
ranog otkrivanja osteoporoze, kako bi se učinkovito mogle ublažiti posljedice te bolesti na zdravlje.

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjenje mineralne gustoće kosti, čime kost postaje manje čvrsta i podložna prijelomima.

Od osteoporoze boluje deset posto svjetske populacije, a nakon pedesete godine života od te bolesti pati svaka treća osoba. U Hrvatskoj 250 tisuća žena starijih od pedeset godina ima osteoporozu.

Uzroci osteoporoze su manjak estrogena nakon menopauze, loša ishrana, nedostatna tjelesna aktivnost, nasljedna sklonost, pušenje, prekomjerno uživanje alkohola, kao i dugotrajno liječenje kortikosteroidima.

Prevencija uključuje uravnoteženu prehranu bogatu kalcijem, koja je neophodna kroz cijeli život kako bi se izgradile i očuvale čvrste, zdrave kosti a kostur zaštitio od osteoporoze.