Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Usporedba prehrambenih navika i izlaganja suncu žena s dijagnozom karcinoma dojke i kontrolne skupine žena navodi na zaključak da izlaganje suncu i prehrambeni izvori vitamina D, posebno u dobi 10 do 19 godina, štite od karcinoma dojke.


Izlaganje suncu u ovoj dobi je za 35 % smanjilo rizik od kasnijeg karcinoma dojke, konzumiranje ribljeg ulja za 24 %, a više od 10 čaša mlijeka tjedno čak 38 %.

Vezani članci Slika nije dostupna Obilježen Dan ružičaste vrpce posvećen prevenciji raka dojke Slika nije dostupna Vitamin D ne sprečava nastanak raka

Nije utvrđena povezanost izloženosti izvorima vitamina D i rizika od karcinoma dojke u drugim dobnim skupinama (20 do 29 i 45 do 54 godina), pa autori ovog istraživanja zaključuju da je zaštitna uloga vitamina D najvažnija tijekom adolescencije tj. tijekom razvoja dojki.