Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh neurologa

Pacijent U KOMI uspio liječnicima reći kako je svega svjestan!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pacijentima u komi novim je istraživanjem pružena šansa za kvalitetniji život i komunikaciju s najmilijima.

Kanadski znanstvenici iskoristili su funkcionalnu magnetsku rezonantnu tomografiju (fMRI) kako bi pratili aktivnost mozga pacijenta koji nije reagirao na poticaje iz okoline te mu postavili nekoliko pitanja. Odgovarajući na niz jednostavnih pitanja, pacijent koji je u komi posljednih 12 godina je liječnicima uspio dati do znanja kako je svijestan svoje okoline.

Pročitajte i ovo Zračenje; ilustracija - 1 Oglasila se i struka Pobuna zbog uređaja: Splićani strahuju zbog zračenja i narušavanja statike zgrade Magnetska rezonanca u Croatia poliklinici Croatia poliklinika donosi Zbogom klaustrofobiji: Magnetska rezonanca koja ima veći otvor i najsuvremeniju tehnologiju u Hrvatskoj

>> Trudnica u KOMI rodila zdravog dječaka!

Na pitanja poput 'Jeste li u bolnici?', pacijent je odgovarao pod skenerom koncentrirajući se na odgovore 'da' ili 'ne'. Na isti način, pacijent je potvrdio da zna kako se zove te da je svjestan toga da se nalazi u bolnici.

'Ta nova tehnika omogućava komunikaciju s nekim pacijentima za koje se vjerovalo da su u vegetativnom stanju', ističe Adrian Owen, istraživač sa Sveučilišta Western, prenosi Daily Mail.

Zahvaljujući istoj, liječnici će moći raspoznati svjesne pacijente od onih koji su doista u vegetativnom stanju puno brže i pouzdanije. Takvim raspoznavanjem, onim pacijentima koji su svjesni svoje okoline, moći će se udovoljiti i njihove želje.

U dvije odvojene posjete bolnici, s razmakom od pet mjeseci, istraživači su uspjeli komunicirati s pacijentom te su otkrili kako može održati tijek misli i voditi bogat mentalni život.

'Često se događa da poslije ozbiljne ozljede mozga pacijenti izgube sposobnost fizičkog reagiranja. Kada gledamo ili govorimo takvom pacijentu, mi ne znamo može li nas on razumjeti i ima li bilo kakvu svijest o svojem stanju', ističe Lorina Naci, voditeljica istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association for Neurology pod nazivom 'Svaka riječ se računa kod pacijenata koji ne reagiraju'. Njihovo istraživanje prati razvoj tehnologija koje pomažu komunikaciju s ljudima u komi.

Interpretacija ljudskih misli na osnovu aktivnosti mozga, bez pomoći riječi ili gesti, jedna je od najprovokativnijih i najizazovnijih grana moderne neurologije, zaključila je Naci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene