Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pacijentima u komi novim je istraživanjem pružena šansa za kvalitetniji život i komunikaciju s najmilijima.


Kanadski znanstvenici iskoristili su funkcionalnu magnetsku rezonantnu tomografiju (fMRI) kako bi pratili aktivnost mozga pacijenta koji nije reagirao na poticaje iz okoline te mu postavili nekoliko pitanja. Odgovarajući na niz jednostavnih pitanja, pacijent koji je u komi posljednih 12 godina je liječnicima uspio dati do znanja kako je svijestan svoje okoline.

Vezani članci Splitska bolnica u plusu: Nedostaje magnetska (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Bolnica u Splitu posluje bez gubitka, no na snimanje dojke se čeka i do dvije godine Slika nije dostupna Evo što se događa s našim mozgom kad misli da ćemo umrijeti

>> Trudnica u KOMI rodila zdravog dječaka!

Na pitanja poput 'Jeste li u bolnici?', pacijent je odgovarao pod skenerom koncentrirajući se na odgovore 'da' ili 'ne'. Na isti način, pacijent je potvrdio da zna kako se zove te da je svjestan toga da se nalazi u bolnici.

'Ta nova tehnika omogućava komunikaciju s nekim pacijentima za koje se vjerovalo da su u vegetativnom stanju', ističe Adrian Owen, istraživač sa Sveučilišta Western, prenosi Daily Mail.

Zahvaljujući istoj, liječnici će moći raspoznati svjesne pacijente od onih koji su doista u vegetativnom stanju puno brže i pouzdanije. Takvim raspoznavanjem, onim pacijentima koji su svjesni svoje okoline, moći će se udovoljiti i njihove želje.

U dvije odvojene posjete bolnici, s razmakom od pet mjeseci, istraživači su uspjeli komunicirati s pacijentom te su otkrili kako može održati tijek misli i voditi bogat mentalni život.

'Često se događa da poslije ozbiljne ozljede mozga pacijenti izgube sposobnost fizičkog reagiranja. Kada gledamo ili govorimo takvom pacijentu, mi ne znamo može li nas on razumjeti i ima li bilo kakvu svijest o svojem stanju', ističe Lorina Naci, voditeljica istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of American Medical Association for Neurology pod nazivom 'Svaka riječ se računa kod pacijenata koji ne reagiraju'. Njihovo istraživanje prati razvoj tehnologija koje pomažu komunikaciju s ljudima u komi.

Interpretacija ljudskih misli na osnovu aktivnosti mozga, bez pomoći riječi ili gesti, jedna je od najprovokativnijih i najizazovnijih grana moderne neurologije, zaključila je Naci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook