Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Hrvatskoj svake godine 600 novooboljelih od melanoma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunce u umjerenim količinama izvor je zdravlja i jača snagu organizma. No neumjereno sunčanje može dovesti do raka kože i, još zloćudnijeg, melanoma. Svake je godine u Hrvatskoj oko 600 novooboljelih.

Antuna Pavera iz okolice Bjelovara dugogodišnji rad na traktoru i svakodnevno izlaganje suncu bez zaštite dovelo je u bolnicu. Primjetio je sumnjiv madež na koži.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znate li kako zapravo sunce djeluje na našu kožu? Slika nije dostupna Kloniranim stanicama izliječili rak

'Počeo je kvasit, krvarit i onda sam ja otišao u Bjelovar i to su mi izrezali i poslali na analizu. Čekao sam nalaze i rekli su mi da moram u Zagreb jer imam rak kože', priča Paver.

'Ako imate madež koji brzo raste mijenja boju ako svrbi pecka i na nekom madežu koji je prije bio ravan pojave se nekakva kuglasta izbočenja to je znak kad treba doći na pregled', objašnjava dr. Sanja Poduje.

Najčešća metoda liječenja je kirurško odstranjenje tumora. Najvažnija je rana dijagnoza.

Obolijevanju od melanoma sklonije su osobe svijetle puti, osobe s više od 50 madeža na tijelu. Oni koji su više puta zadobili sunčane opekline te osobe s genetskom predispozicijom.

Tijekom ljeta treba izbjegavati sunčanje od 10 do 16h, upozoravaju liječnici. 

Obavezno je korištenje krema s visokim zaštitnim faktorom. 

Ako samo jedanput godišnje izgorimo, u 50 godina to je pedeset puta. Učinak tih opekolina se zbraja, a opasnost rizika od raka kože, raste!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene