Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Da su brusnice dobar borac protiv mokraćnih infekcija, odavno je poznata činjenica, a nedavna istraživanja u potrazi su i za točnom djelatnom dozom.


Bioaktivna komponenta zaslužna za anti-adhezivni učinak jesu proantocijanidini tipa A, kojima brusnice obiluju. Glavni pozitivni učinak je onemogućavanje prianjanja bakterije E.Coli za stijenke mokraćnih puteva i time smanjenje rizika i učestalosti pojave mokraćnih infekcija, pišu Vitamini.hr.

Vezani članci Zac Efron Poznati glumac i miljenik žena na rubu smrti: Hitno ga prebacili u bolnicu, a svemu je kriv reality show Svjetski dan AIDS-a, ilustracija (Foto: Getty Images) Zagrepčanin, hrvatski branitelj, već 32 godine živi s HIV-om: "Saznao sam da sam zaražen kad sam se vratio s odsluženja vojnog roka"

Pokazalo se kako je dnevna doza od 36 mg proantocijanidina bila 90 posto učinkovita; smanjenjem doze na 18 mg učinkovitost je pala na 50 posto, a povisivanjem na 72 mg dnevno, učinkovitost je narasla na 100 posto.Osim u višim dozama, tajna je i u kontinuitetu uzimanja te se stoga konzumacija brusnica preporuča kao nezaobilazni dio svakodnevice.