Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Tjeskoba povećava rizik od infarta kod srčanih bolesnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugotrajna tjeskoba povećava rizik od srčanog udara i smrtonosnog ishoda kod pacijenata koji imaju lošiju prohodnost krvnih žila.

Bolesti krvožilnog sustava uzrokuju plakovi ili masne naslage koje se talože na stjenkama arterija zbog čega one otvrdnu, odnosno izgube elastičnost. To može dovesti do srčanog udara, angine pectoris i drugih ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smanjuje rizik od infarkta Operacija koja liječi visoki tlak! Slika nije dostupna Testirano na 17.415 osoba Žene na stresnom poslu imaju 40 posto veće šanse za infarkt

Brojne su se studije bavile pitanjem u kojoj mjeri psihički stres djeluje na srce, no većina je bila usmjerena na depresiju, a ne tjeskobu. U nekoliko studija kojima je cilj bio istražiti utjecaj tjeskobe na razvoj srčanih bolesti, taj je fenomen obično mjeren samo jedanput, a ne tijekom duljeg vremenskog razdoblja, objavljeno je Journal of the American College of Cardiology.

U istraživanju je sudjelovalo 516 pacijenata - srčanih bolesnika koji su ispunili standardni upitnik o tjeskobnim stanjima koji se provodio jedanput godišnje tijekom tri i pol godine. U istraživanju je sudjelovalo 82 posto muških pacijenata prosječne životne dobi od 68 godina.

Nagomilanu tjeskobu znanstvenici su povezali s povećanim rizikom od srčanog udara. Osobe kod kojih je tjeskoba bila iskazana u umjerenoj mjeri imali su manje izgleda za takav rizik.

Nakon dubljih analiza znanstvenici su ustvrdili da nagomilana
tjeskoba može rezultirati i raznim drugim rizičnim faktorima koji ugrožavaju zdravlje, poput visokog krvnog pritiska ili dijabetesa. Slažu se da je potrebno provesti daljnje kliničke studije kako bi se ustanovilo može li i u kojoj mjeri sustavan rad na smanjenju tjeskobe poboljšati stanje kod pacijenata s bolestima krvožilnog sustava.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene