Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se riješiti stresa?

Stručnjaci savjetuju: Preformulirajte ciljeve

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stres je, u svakodnevnom životu, nemoguće izbjeći. Tako barem tvrde stručnjaci. Slijedi lista najsnažnijih stresova i savjeti kako se s njima nositi.

Gužva u prometu, kašnjenje na posao, dugačak red u dućanu ili banci samo su neke od situacija koje uzrokuju stres. Najgore je što se to događa svaki dan, pa naše tijelo, a i um vape za pomoć. Doktorica Brečić upozorava da se sa stresom trebamo pravilno suočavati. Najučestaliji stres je onaj na poslu. Čak više od polovice zaposlenih gotovo ga svakodnevno proživljava. 'Kada vidimo da nešto ne ide, ne lupati glavom od zid, nego pokušati preformulirati ciljeve, pokušati stvoriti neke nove ciljeve', savjetuje dr. Petrana Brečić, specijalist psihijatar.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Istraživači su već odavno napravili ljestvicu najstresnijih situacija. Na prvom mjestu su smrt bliske i voljene osobe, pa rastava, zatim gubitak radnog mjesta, odlazak u mirovinu, pa trudnoća kao psihofizički stres, ulazak u brak itd.

Glavobolja, narušeni imunitet, dijabetes, pa i srčani udar uzrokovani su stresom. No, za sve ima lijeka. Potrebno je stati na loptu i razmisliti. Uz pravilnu prehranu i rekreaciju, važno je i vaše osobno zadovoljstvo. 'Nemojmo zaboraviti tijekom dana, barem na par minuta radit nešto što nama predstavlja osobno zadovoljstvo. Hoće li to biti odlazak u šetnju, ples, ili slušanje glazbe, odlazak s prijateljem na kavu, jedna obična šetnja, čitanje, itd.' dodaje dr. Brečić.

To ovisi samo o vama. Jer tako ćete stvoriti pozitivnu energiju, koja je najvažnija u suočavanju sa stresom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene