Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo je istraživanje pokazalo povezanost između aktivnog pušenja i smanjenja rizika od Parkinsonove bolesti: s prestankom pušenja nestaje i zaštitni učinak.


"Ne želimo poticati na pušenje kao na zaštitu od Parkinsona", rekao je Evan L. Thacker s harvardskoga fakulteta za javno zdravstvo. "Jasno je da pušenje ima brojne negativne učinke. Proveli smo studiju kako bismo ostale znanstvenike potaknuli na razmišljanje o mogućnosti da u duhanskome lišću ima neuroprotektivnih kemikalija".

Vezani članci Cigarete, ilustracija Loše vijesti za pušače: Uskoro poskupljuju cigarete i duhan Veće cijene cigareta i žestokih pića (Foto: Dnevnik.hr) - 3 WHO upozorava: Ne postoji razlika između cigareta i uređaja za grijanje duhana

Kao što piše u časopisu Neurology od 6. ožujka, Thacker je s kolegama analizirao podatke, među ostalim i detaljne pušačke povijesti 79.977 žena i 63.348 muškaraca koji su sudjelovali u istraživanju o prevenciji raka. U otprilike devet godina praćenja, 413 osoba dobilo je sigurno ili vjerojatno Parkinsonovu bolest.

U usporedbi s ljudima koji nikad nisu pušili i smatrani su osobama koje imaju "normalan" rizik od Parkinskonove bolesti, bivši pušači imali su 22 posto niži rizik, a aktualni pušači 73 posto niži.

Kod bivših pušača na sniženje opasnosti od Parkisona utjecali su razni faktori: što je pušenje dulje trajalo, što je manje godina prošlo od prestanka, što je više cigareta na dan konzumirano i što je veći ukupan broj pušačkih godina.

Znanstvenici su otkrili i da je trajanje pušenja i vrijeme koje je
prošlo od prestanka imalo veći utjecaj na taj rizik nego prosječan dnevni broj popušenih cigareta.

"Smanjenje rizika od 30 do 60 posto uočljivo je kod pušača čak 15 do 24 godine prije pojave simptoma, ali ne kod onih koji su pušili 25 ili više godina prije nastupanja simptoma", kaže se u izvještaju.

"Rezultati naše studije", rekao je Thacker, "vjerojatno se mogu objasniti nečim u cigaretama, najvjerojatnije u duhanu, što štiti od Parkinsonove bolesti. To je najjednostavnije i najsmislenije objašnjenje".