Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez dodatnih lijekova i nuspojava

Pronađena učinkovita terapija za liječenje autoimunih bolesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova studija znanstvenika sa Sveučilišta u Bristolu bacila je novo svjetlo na slabo razuljivu terapiju kojom se liječe pacijenti s autoimunim bolestima.

Autoimune bolesti, poput multiple skleroze, tip 1 dijabetesa i reumatskog artritisa, su kronične upale koje nastaju kad stanice imunološkog sustava u tijelu napadaju zdravo tkivo. To se događa jer čovjekov imunološki sustav više ne može razaznati zdravo od nezdravog tkiva.

Znanstvenicima je pošlo za rukom razviti novu terpaiju za te bolesti tijekom posljednjih nekoliko godina, posebice terapiju pod nazivom antigeno-specifična imunoterapija, kojoj je svrha da razjasni procese unutar bijelih krvnih zrnaca.

Istraživači su promatrali CD4-T bijele krvne stanice, koje su ključni igrači u autoimunim bolestima. Unošenjem povećanih doza fragmenata proteina, koje te stanice u normalnim slučajevima napadaju, promatrali su koji geni unutar CD4-T stanice se pale u pojedinoj fazi.

Otkrili su da s povećanjem unosa fragmenata proteina geni koji pozitivno reguliraju upale i spojeve u stanicama ostaju isključeni. Povrh toga, identificirali su gene koji karakteriziraju te CD4 stanice, prenosi iflscience.com.

Znanstvenici su uspjeli razviti optimalnu dozu strategije unošenja tih proteina, kojom se učinkovito vraća samotolerancija. Ono što je najvažnije, postigli su to bez imunosuzbijajućih lijekova, koji imaju nepoželjne nuspojave, poput ostavljanja pacijenta podložnim infekcijama i tumorima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene