Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čini se da izrazito pretile osobe kojima treba presađivanje bubrega dulje čekaju na transplantaciju od mršavijih pacijenata, pokazala je nova studija.


Istraživači kažu da takav rezultat studije upućuje na to da možda postoje neke predrasude u dodjeljivanju donatorskog bubrega.

Vezani članci Fran Borovečki o Parkinsonovoj bolesti - 3 S ovom se neizlječivom bolešću bori i sve više mladih ljudi: "Pomaže fizička aktivnost, ali i - kofein" Slika nije dostupna Traže određenog liječnika: Pacijenti na "listama želja" spremni su operaciju čekati i godinama

U analizi podataka o transplantacijama u zadnjih deset godina, istraživači su na baltimorskome sveučilištu Johns Hopkins otkrili da bolesno pretili pacijenti, a to su oni s 50 i više kilograma viška, imaju 44 posto manje izgleda za dobivanje organa nego pacijenti normalne težine s liste čekanja.

Kad se s njima usporede samo umjereno debeli pacijenti, takva nesklada nema, objavili su istraživači u časopisu Journal of the American Society of Nephrology.

"Ti rezultati pokazuju potencijalnu naklonjenost pri doniranju organa koja nije u skladu s našim sustavom dodjele", kaže se u priopćenju dr. Dorryja L. Segeva, voditelja studije.

U Sjedinjenim Državama jedinstvena mreža za doniranje organa (UNOS) nadgleda dodjelu doniranih organa. Segev i kolege utemeljili su svoje nalaze na podacima UNOS-a za 132.353 pacijenata koji su bili na listama čekanja za transplantaciju bubrega od 1995. do 2006.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju