Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Povrće i voće dobro za srce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prehrana bogata voćem i povrćem smanjuje opasnosti od srčanih tegoba, a slana i pržena hrana ih povećavaju, bez obzira o kojem se kontinentu radilo, rezultati su međunarodnog istraživanja.

U tom su istraživanju, nazvano Interheart, znanstvenici pratili 16.000 pacijenata koji su preživjeli infarkt između 1999. i 2003. u cijelom svijetu, za razliku od ranijih radova koji su razmatrali samo oboljele u razvijenim zemljama, objasnio je jedan od glavnih autora tog istraživanja Salim Yusuf.

Pročitajte i ovo Lubenice - 4 neretvanske lubenice Počela je sezona najslađeg voća koje je zapravo povrće: "Kvaliteta je izvanredna" Kiša pada, cijene rastu - 2 Udarac po džepu Preskupo voće šokira kupce, loše vrijeme nije jedini razlog: "Sve kulture su pogođene"

Pacijenti su ispunili i upitnik o prehrambenim navikama, na temelju 19 skupina hrane koji sadrže dobre i one sastojke koji štete zdravlju vodeći računa o prehrambenim sklonostima svake zemlje.

Istraživači su otkrili kako ovisnici o prženoj hrani, slanim grickalicama, jajima i mesu, 'zapadnog' režima nose dodatnih 35 posto opasnosti od infarkta od onih koji jedu malo ili uopće ne jedu prženu hranu i meso, bez obzira na zemlju u kojoj žive.

Osobe koje poštuju 'oprezan režim' bogat sirovim ili kuhanim povrćem i voćem, imaju 30 posto manje izgleda da će doživjeti srčani udar od onih koje jedu malo voća i povrća, naglašava istraživanje.

Treći tip prehrane, 'istočni režim', u kojem se zastupljeni tofu i soja sos, malo utječe na infarkt. Tofu sadrži tvari koje štite srce, ali ih anulira soja sos, s visokim udjelom soli, prema istraživanju objavljenom u Circulation, časopisu American Heart Association. 

'Ranije smo vodili istraživanja u zapadnim zemljama u kojima su srčane bolesti prevladavale prije 25 od 30 godina', rekao je profesor Yusuf s medicinskog sveučilišta McMaster u Kanadi.

'Ali broj srčanih udara sve je veći u zemljama u razvoju, gdje 80 posto karidovaskularnih bolesti pogađa stanovnike siromašnijih ili zemalja s prosječnim primanjima, djelomično i jer sve više ljudi prihvaća zapadni tip prehrane', zaključio je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene