Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europljani piju više alkohola od bilo koga drugoga na svijetu, konkretno, 12 i pol litara čistog alkohola na godinu.


Podaci su to novog izvješća Svjetske zdravstvene organizacije 'Alkohol u Europskoj uniji' koje je pokazalo značajne subregionalne uzorke konzumacije alkohola i njegovog utjecaja na zdravlje diljem EU.

Vezani članci Domagoj Mikić, novinar Nove TV Inspektori su vrlo aktivni ovih dana, a kazne su paprene: Na meti su im tri stvari Hrvatski političari u prometu: Ilustracija - 9 Političarima prometne nesreće nisu strane: Čije se suze ne zaboravlja, a čiji je automobil ljubio žardinijeru s cvijećem?

>> Rat protiv opijanja: Britanija će odrediti minimalnu cijenu alkohola

'Europska navika pijenja duplo više alkohola od ostatka svijeta ostavila je zdravstvene posljedice na one koji ga piju, ljude oko njih i društvo u cjelini', izjavila je Zsuzsana Jakab, regionalna direktorica WHO-a za Europu, piše sofiaecho.com.

Iako je prosjek pijenja alkohola u Europi daleko iznad svjetskog prosjeka, gledajući prema dijelovima Europe najveće količine alkohola piju se u srednjoistočnoj Europi - odrasla osoba ga popije 14 i pol litara na godinu, dok se u srednjezapadnoj pije 12,4 litara na godinu. 11,2 litara alkohola piju u južnoj Europi, dok se u nordijskim zemljama pije 10,4 litre.

U svom izvješću WHO predlaže da bi se problem alkohola mogao smanjiti većim porezom te ograničenjima u reklamiranju i mogućnosti kupovanja alkohola.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju