Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Briga o plišanim igračkama može kod djece izložene traumatičnim situacijama umanjiti znakove stresa, izvijestili su danas izraelski znanstvenici.


"Usmjeravanje pažnje od sebe prema drugima može biti vrlo zdravo za osobe u teškim, stresnim vremenima", tvrdi dr. Avi Sadeh sa sveučilišta u Tel Avivu.

Vezani članci Daljinsko upravljanje Skupo platili igračke na daljinsko upravljanje, a uništili ih u samo nekoliko sekundi Medo Obitelj medvjeda prošetala im se kroz dvorište, mladunci se nisu mogli odvojiti od igračaka

Sadeh i njegovi kolege izučavali su hoće li će plišani medvjedići i druge plišane igračke pomoći u ublažavanju znakova stresa kod djece koja su bila izložena ratnim nedaćama.

Istraživanje je provedeno na djeci koja su bila izložena
jednomjesečnom sukobu između izraelskih snaga i Hezbollaha u sjevernom Izraelu i južnom Libanonu.

Tijekom posljednja tri dana ratnih djelovanja, petogodišnjacima, među kojima 40 dječaka i 35 djevojčica, je bio podijeljen "plišanac", psić koker španijel zvan Huggy Puppy, koji je imao tako duge noge da su ga djeca mogla omotati oko svojih ruku ili nogu.

Djeci, koja su s roditeljima boravila u skloništima rečeno je da je psić tužan jer je daleko od kuće, nema prijatelje i treba mu briga i pažnja. Roditelji su imali zadatak podsjećati djecu na brigu o novom članu obitelji.

Prije toga, prema riječima roditelja, kod 83 posto djece bili su
izraženi znaci stresa: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost,
žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more.
Nakon trotjednog druženja s plišanim psom, djeca koja su bila jako privržena svom koker španijelu pokazala su nižu razinu stresa.

Sadeh i kolege proveli su slično istraživanje kod djece predškolske dobi u vrtićima a koja su također bila podvrgnuta sličnim traumama. 

Nakon dva mjeseca, u kontrolnoj skupini, koja je imala plišanu igračku, 71 posto djece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. 

U drugoj skupini, bez plišanog medvjedića, stresa se oslobodilo 31 posto od 101 djeteta.

Radi se o vrlo jeftinoj a učinkovitoj metodi ublažavanja stresa kod djece koja su izložena ekstremnim situacijama, zaključio je Sadeh.