Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Plišanim igračkama protiv stresa kod djece

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Briga o plišanim igračkama može kod djece izložene traumatičnim situacijama umanjiti znakove stresa, izvijestili su danas izraelski znanstvenici.

"Usmjeravanje pažnje od sebe prema drugima može biti vrlo zdravo za osobe u teškim, stresnim vremenima", tvrdi dr. Avi Sadeh sa sveučilišta u Tel Avivu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Smrtna zamka Strašna tragedija: Nerazdvojni blizanci (4) zagrljeni umrli tijekom noći. Ugušili su se u kutiji s igračkama Ilustracija Kakav dječak Jeleni su otkazala oba bubrega i hitno joj treba pomoć: Nesebični čin njezinog sina rasplakao je regiju

Sadeh i njegovi kolege izučavali su hoće li će plišani medvjedići i druge plišane igračke pomoći u ublažavanju znakova stresa kod djece koja su bila izložena ratnim nedaćama.

Istraživanje je provedeno na djeci koja su bila izložena
jednomjesečnom sukobu između izraelskih snaga i Hezbollaha u sjevernom Izraelu i južnom Libanonu.

Tijekom posljednja tri dana ratnih djelovanja, petogodišnjacima, među kojima 40 dječaka i 35 djevojčica, je bio podijeljen "plišanac", psić koker španijel zvan Huggy Puppy, koji je imao tako duge noge da su ga djeca mogla omotati oko svojih ruku ili nogu.

Djeci, koja su s roditeljima boravila u skloništima rečeno je da je psić tužan jer je daleko od kuće, nema prijatelje i treba mu briga i pažnja. Roditelji su imali zadatak podsjećati djecu na brigu o novom članu obitelji.

Prije toga, prema riječima roditelja, kod 83 posto djece bili su
izraženi znaci stresa: strah od odvajanja, nervoza, agresivnost,
žestoke reakcije na buku, neprekidno plakanje ili noćne more.
Nakon trotjednog druženja s plišanim psom, djeca koja su bila jako privržena svom koker španijelu pokazala su nižu razinu stresa.

Sadeh i kolege proveli su slično istraživanje kod djece predškolske dobi u vrtićima a koja su također bila podvrgnuta sličnim traumama. 

Nakon dva mjeseca, u kontrolnoj skupini, koja je imala plišanu igračku, 71 posto djece više nije pokazivalo znakove ozbiljnog stresa. 

U drugoj skupini, bez plišanog medvjedića, stresa se oslobodilo 31 posto od 101 djeteta.

Radi se o vrlo jeftinoj a učinkovitoj metodi ublažavanja stresa kod djece koja su izložena ekstremnim situacijama, zaključio je Sadeh.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene