Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Um ima vlastitu snagu ozdravljenja. Pokazalo je to istraživanje koje je došlo do zaključka da 'lažne' tablete djeluju čak i kad pacijenti znaju da su lažne.


'Placebo efekt', prema kojem pacijenti misle da uzimaju 'prave' tablete pa osjećaju zdravstvena poboljšanja, bio je i dosada poznat. Ali znanstvenici iz harvardske medicinske škole su dokazali da 'lažne' tablete funkcioniraju i kada se pacijentu kaže istina.

Vezani članci Biljka pelin Njemački znanstvenici proučavaju popularnu biljku kao potencijalni lijek za koronavirus: "Sve ima smisla..." Slika nije dostupna Lažni lijekovi mogli bi se naći i na hrvatskom tržištu

Vjeruju da običan 'medicinski ritual' potiče mozak na aktivaciju procesa ozdravljenja tijela, piše Telegraph. Profesor Ted Kaptchuk je 80 pacijenata podijelio u dvije grupe. Jedna grupa nije primala terapiju, dok je druga bila na 'tabletama sličnim šećeru'. Rečeno im je kako se radi o lažnim tabletama, koje moraju uzimati dva puta dnevno.

>> Ima li fizička aktivnost placebo učinak?

Nakon samo tri tjedna čak dvostruko više pacijenata na 'lažnim' tabletama osjetilo je poboljšanja u odnosu na one koji nisu primali terapiju. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu PROS One.