Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Medicinski ritual'

'Placebo učinak' djeluje i kada se pacijentu kaže istina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Um ima vlastitu snagu ozdravljenja. Pokazalo je to istraživanje koje je došlo do zaključka da 'lažne' tablete djeluju čak i kad pacijenti znaju da su lažne.

'Placebo efekt', prema kojem pacijenti misle da uzimaju 'prave' tablete pa osjećaju zdravstvena poboljšanja, bio je i dosada poznat. Ali znanstvenici iz harvardske medicinske škole su dokazali da 'lažne' tablete funkcioniraju i kada se pacijentu kaže istina.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opskrba nije ugrožena S tržišta se povlači serija lijekova: HALMED objavio zašto Ilustracija Odluka HZZO-a Odlične vijesti za sve šećeraše: Nakon inicijative udruge, ukinuta doplata za važan lijek

Vjeruju da običan 'medicinski ritual' potiče mozak na aktivaciju procesa ozdravljenja tijela, piše Telegraph. Profesor Ted Kaptchuk je 80 pacijenata podijelio u dvije grupe. Jedna grupa nije primala terapiju, dok je druga bila na 'tabletama sličnim šećeru'. Rečeno im je kako se radi o lažnim tabletama, koje moraju uzimati dva puta dnevno.

>> Ima li fizička aktivnost placebo učinak?

Nakon samo tri tjedna čak dvostruko više pacijenata na 'lažnim' tabletama osjetilo je poboljšanja u odnosu na one koji nisu primali terapiju. Istraživanje je objavljeno u medicinskom časopisu PROS One.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene