Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obilježena 10. obljetnica reintegracije vukovarskog zdravstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarska Opća bolnica i tamošnji Dom zdravlja na današnjoj su svečanosti obilježili 10. obljetnicu reintegracije vukovarskoga zdravstva u zdravstveni sustav Republike Hrvatske.

Prisjećajući se rujna 1997., ravnateljica vukovarske bolnice dr. Vesna Bosanac naglasila je da su zdravstveni djelatnici u grad ulazili preko nadzornih točaka UNTAES-a te da je grad u to vrijeme bio kao i onda kada su ga poslije okupacije napuštali. "Ruševine svuda, ulice zapuštene i prljave", rekla je Bosanac dodavši da su mnogi s radošću dočekali dolazak zdravstvenih radnika i reintegraciju Vukovara, a onima kojima to nije bilo drago, napustili su grad.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Obljetnica pogibije 12 redarstvenika u Borovu Selu - 1 "Nema ih niti jedne godine" Mlinarić se na obljetnici masakra u Borovu selu žestoko obrušio na SDSS, a Culej otkrio po čemu pamti ubijenog brata

"Do sada je u obnovu Opće bolnice uloženo 89 milijuna kuna,
cjelokupna obnova završit će za tri do četiri godine i u nju će
zajedno s opremom biti potrebno uložiti još oko 150 milijuna kuna", rekla je Bosanac.

Dodala je da Opća bolnica sada raspolaže sa 160 kreveta i u njoj radi 92 liječnika, da je u vukovarskom Domu zdravlja angažiran još 51 liječnik, a za 9. listopada najavila je otvorenje novoizgrađene poliklinike.

Bosanac je posebno istaknula angažman dr. Andrije Hebranga, i dok je bio ministar zdravstva i nakon toga, na brizi za vukovarske djelatnike i u progonstvu i tijekom reintegracije.

U povodu 10. obljetnice reintegracije dodijeljene su 74 zahvalnice i priznanja za doprinos u reintegraciji, a među dobitnicima priznanja je i Hebrang.

"Vukovarska bolnica bila je najveća tragedija Domovinskoga rata", prisjetio se Hebrang, podsjetivši na brojna zvjerstva agresora počinjena pri razaranju bolnice kao i nad ranjenicima.

Posvjedočio je i o napornim pregovorima o reintegraciji zdravstva. 

"Iako nismo imali infrastrukturu ni organizaciju zdravstva, početkom reintegracije imali smo ono najvažnije - kvalitetan bolnički kadar koji je i u progonstvu neprekidno radio", rekao je Hebrang.

Kazao je da je prošla Vlada željela ukinuti više dijelova vukovarske bolnice, uključujući i pedijatriju, ali da je aktualna Vlada učinila sve da ona bude na razini svih drugih hrvatskih općih bolnica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene