Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Klinička bolnica Sestara milosrdnica

Obavljena prva operacija oboljelog od epilepsije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica danas je uspješno obavljena prva neurokiruška operacija u liječenju epilepsije u Hrvatskoj, koju je kod 48-godišnjeg bolesnika sa epilepsijom od pete godine života, izveo jedan od najvećih stručnjaka u tom području i predstojnik bonnske Klinike za neurokirurgiju prof. Johannes Schramm.

Operativni zahvat primjenjuje se kod bolesnika koji su postali rezistentni na lijekove te imaju učestale epileptičke napade koji ih onemogućavaju u svakodnevnom životu, što je bio slučaj sa prvim operiranim hrvatskim bolesnikom koji je u 15 je godina, unatoč lijekovima, imao stalne napade. Operaciji je podvrgnut pošto je mu je prijeoperacijskom obradom u Centru za epilepsije 'Zagreb', koji se nalazi u Vinogradskoj bolnici, ustanovljena dijagnoza tzv. skleroza hipokampusa, koja je odgovorna za izazivanje epileptičkih napada.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu dijagnosticirana hernija Netanyahu ide na operaciju, vlast privremeno preuzima zamjenik premijera Pomak u liječenju epilepsije (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U KLAIĆEVOJ BOLNICI Hrvatski kirurzi izveli novi zahvat koji pruža nadu za mališane s teškim oblikom epilepsije

Prof. Johannes Schramm, čiji centar spada među tri vodeća svjetska centra za operacijsko liječenje epilepsije, primjenjuje operativnu metodu kojom se otvara sljepoočni režanj mozga te ulazi duboko u njegovo područje i odstranjuje dio veličine 1-1,5 centimetra, tzv. hipokampus, koji je najčešće žarište epilepsije. 'Dosadašnja iskustva pokazala su da između 70 i 80 posto operiranih bolesnika ostaje bez epileptičkih napada, te da se kod ostalih oni znatno smanjuju', rekao je Schramm na konferenciji za novinare uoči današnje operacije kojom je označen i početak izvođenja takvih zahvata u Klinici za neurokirurgiju Vinogradske bolnice.

Operacija stoji 11 tisuća eura

Schramm dodaje kako se na njegovoj klinici godišnje izvede 100-njak operacija, te da je smrtnost kod ukupno izvedenih 2.500 iznosila svega 0,016 posto. 'Imati neliječenu epilepsiju je puno riskantnije i opasnije od operacije', rekao je njemački stručnjak. U Vinogradskoj Klinici za neurokirurgiju operacije će izvoditi tim hrvatskih liječnika, predvođenih Tomislavom Sajkom koji je, nakon jednogodišnje obuke u Bonnu, postao prvi neurokirurg u Hrvatskoj obučen za izvođenje operacija u liječenju epilepsije, rekao je ravnatelj KB Sestara milosrdnica i predstojnik neurokiruške klinike prof. Krešimir Rotim.

Uz ostale liječnike koji su prošli edukaciju za prijeoperacijsku dijagnostiku, Rotim očekuje da se tim u prvoj godini obaviti 10-ak operacija, a iza toga između 20 i 30 zahvata godišnje. Od epilepsije u Hrvatskoj boluje oko jedan posto populacije, te da njih oko 30 posto (oko 15.000), unatoč lijekovima, ima epileptičke napade. Operacija stoji oko 11 tisuća eura i u cijelosti će je financijski pokrivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, no broj operacija ovisit će i o spremnosti neurologa da prepoznaju mogućnosti nove metode i pošalju svoje pacijente na operaciju. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene