Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice Sestara milosrdnica danas je uspješno obavljena prva neurokiruška operacija u liječenju epilepsije u Hrvatskoj, koju je kod 48-godišnjeg bolesnika sa epilepsijom od pete godine života, izveo jedan od najvećih stručnjaka u tom području i predstojnik bonnske Klinike za neurokirurgiju prof. Johannes Schramm.


Operativni zahvat primjenjuje se kod bolesnika koji su postali rezistentni na lijekove te imaju učestale epileptičke napade koji ih onemogućavaju u svakodnevnom životu, što je bio slučaj sa prvim operiranim hrvatskim bolesnikom koji je u 15 je godina, unatoč lijekovima, imao stalne napade. Operaciji je podvrgnut pošto je mu je prijeoperacijskom obradom u Centru za epilepsije 'Zagreb', koji se nalazi u Vinogradskoj bolnici, ustanovljena dijagnoza tzv. skleroza hipokampusa, koja je odgovorna za izazivanje epileptičkih napada.

Vezani članci Tomo Kolak - 1 Veliki uspjeh riječkih doktora! Ličaninu uspješno prišili šaku: "Rekao sam, zovi hitnu ode ruka!" Slika nije dostupna Traži se pomoć: Dejanu za operaciju i hospitalizaciju treba 24.406 eura!

Prof. Johannes Schramm, čiji centar spada među tri vodeća svjetska centra za operacijsko liječenje epilepsije, primjenjuje operativnu metodu kojom se otvara sljepoočni režanj mozga te ulazi duboko u njegovo područje i odstranjuje dio veličine 1-1,5 centimetra, tzv. hipokampus, koji je najčešće žarište epilepsije. 'Dosadašnja iskustva pokazala su da između 70 i 80 posto operiranih bolesnika ostaje bez epileptičkih napada, te da se kod ostalih oni znatno smanjuju', rekao je Schramm na konferenciji za novinare uoči današnje operacije kojom je označen i početak izvođenja takvih zahvata u Klinici za neurokirurgiju Vinogradske bolnice.

Operacija stoji 11 tisuća eura

Schramm dodaje kako se na njegovoj klinici godišnje izvede 100-njak operacija, te da je smrtnost kod ukupno izvedenih 2.500 iznosila svega 0,016 posto. 'Imati neliječenu epilepsiju je puno riskantnije i opasnije od operacije', rekao je njemački stručnjak. U Vinogradskoj Klinici za neurokirurgiju operacije će izvoditi tim hrvatskih liječnika, predvođenih Tomislavom Sajkom koji je, nakon jednogodišnje obuke u Bonnu, postao prvi neurokirurg u Hrvatskoj obučen za izvođenje operacija u liječenju epilepsije, rekao je ravnatelj KB Sestara milosrdnica i predstojnik neurokiruške klinike prof. Krešimir Rotim.

Uz ostale liječnike koji su prošli edukaciju za prijeoperacijsku dijagnostiku, Rotim očekuje da se tim u prvoj godini obaviti 10-ak operacija, a iza toga između 20 i 30 zahvata godišnje. Od epilepsije u Hrvatskoj boluje oko jedan posto populacije, te da njih oko 30 posto (oko 15.000), unatoč lijekovima, ima epileptičke napade. Operacija stoji oko 11 tisuća eura i u cijelosti će je financijski pokrivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, no broj operacija ovisit će i o spremnosti neurologa da prepoznaju mogućnosti nove metode i pošalju svoje pacijente na operaciju. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju