Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Noćni rad opasan za zdravlje žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene koje rade noću češće pate od poteškoća sa zdravljem zbog kojih su prisiljene ići u raniju mirovinu.

Istraživači u stručnom časopisu Occupational and Environmental Medicine napominju kako je ova pojava znatno izraženija kod žena nego kod muškaraca.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Slika nije dostupna SEKSUALNA EDUKACIJA Objavljen Atlas kontracepcije: Hrvatska u crvenom, zdravlje je sve skuplje, žene i dalje na udaru

Rizik koji rad u smjenama može imati za zdravlje je već poznat, no nova studija provedena na uzorku od 8000 ispitanika je prva koja ukazuje na razlike među spolovima.

Žene koje su radile noću su za trećinu češće morale ići u raniju mirovinu, bez obzira na prisutnost ostalih faktora rizika poput pušenja, povećane tjelesne mase ili slabijeg socioekonomskog statusa.

Rezultati ranije provedenih istraživanja sugeriraju kako osobe koje rade u smjenama imaju veće izglede za bolesti srca, rak dojke i komplikacije u trudnoći.

Vjeruje se da je povećanje rizika povezano sa stresom, pomanjkanjem sna i promjenama u razini hormona.

Rizik je dodatno povećan kod žena jer njih u većini slučajeva očekuje i veći teret u obavljanju kućanskih poslova, kažu istraživači.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene