Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Psihijatri upozoravaju na sve više poremećaja u prehrani, a na oboljelima cijela logistika biznisa ljepote jako dobro zarađuje.


Osim izgladnjivanja i povraćanja, oni uplašeni od hrane i kilograma, dovijaju se sve sofisticiranijim poremećajima prehrane i življenja. Pa ortoreksičari, ili opsjednuti zdravom prehranom, ne jedu ništa slatko, masno ni ono čemu ne znaju kalorije. 'Zbog silnog stresa ne mogu nikako drugačije kontrolirati situaciju nego im ostaje jedino da kontroliraju jedenje', kaže psihijatrica Mirta Mahnik.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Moje dijete odbija hranu' Slika nije dostupna 'Kćer mi je zbog anoreksije na rubu. Kao i 90 posto oboljelih u Hrvatskoj ovisi o Božjoj volji'

Bigoreksičari, jedu samo ono što gradi mišiće, nikad si nisu dovoljno veliki i manično vježbaju i kad su bolesni i kad su im mišići upaljeni i čak i kad su im kosti slomljene. Jedu i steroide. 'Strada prvo srce, strada iz razloga što naglo dobijemo 20 kila mišića koje treba hraniti, pumpati krv i kisik u te mišiće', kaže Josip Podrug, fitness trener.

Drunkoreksičari, piju alkohol, pa zato ne jedu da ne bi unijeli previše kalorija. 'Svaki tjedan u Hrvatskoj od posljedica koje nose neliječeni poremećaji prehrane umre jedna djevojka ili jedan dečko', kaže Hrvoje Rendulić iz 'Nade' iz udruge za pomoć oboljelima. Dijabulimičari, oboljeli od dijabetesa, ali si uskraćuju inzulin, kako im hrana koju pojedu ipak ne bi dolazila u stanice.To može voditi u smrt, drugo to ide iscrpljivanju svih sluznica, u osteopeniju, osteoporozu da to na sve druge organe ima reperkusije.

Kompanije, mediji i biznisi ideal ljepote koji su im poimanje i prehranu i unakazili, nastavljaju zarađivati na bolesnima. Pa ih zasipaju korisnim savjetima, proizvodima, dijetama, tretmanima i tjelovježbama. A Nijemci otvaraju restorane za poremećene u prehrani, pa anoreksičarima serviraju prazne tanjure, a bulimičarima jelo koje na meniju zovu 'Vučja glad'.