Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kilogrami se ne vraćaju

Napokon saznajte koja je jedina učinkovita dijeta!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do ljeta je ostalo još nekoliko tjedana, i velik broj žena i muškaraca smišlja kako se do tada riješiti suvišnih centimetara nakupljenih tijekom zimskih tjedana.

Velik broj dijeta oslanja se na specifične namirnice koje su teško dostupne i za čije pripremanje treba previše vremena. Problema ima i s tjelovježbom, jer previše ljudi nije u mogućnosti plaćati privatne trenere ili članarine za sofisticirane teretane koje jamče odlične rezultate.

Pročitajte i ovo Hrana u vrtiću Vladimira Nazora - 27 Dobivaju pritužbe Neprikladna dječja hrana u vrtiću, reagirao i sindikat: ''Nije to jedini problem'' Hrana u vrtiću Vladimira Nazora Roditelji u šoku FOTO Što se događa u zagrebačkom vrtiću? Hrana je sirova i nejestiva, objekt se raspada, ravnateljice se svi boje: "Prostači po hodnicima, djeca se pred njom popišaju od straha"

Ipak, nije sve propalo. Ako nemate viška novca ni vremena, ne znači da je nemoguće riješiti se suvišnih kilograma za nekoliko tjedana. Nutricionist Nenad Bratković upozorava kako prehrambeni koncepti i popularne dijete koje promoviraju unos samo jedne te iste vrste namirnica rezultiraju usporavanjem metabolizma, gubljenjem mišićnog tkiva te postizanjem nikakvih rezultata. Ujedno, onemogućuju usvajanje novih, ispravnih prehrambenih navika.

Pojašnjava kako je pogrešno biti uvjeren da će uzimanje jednog dodatka prehrani riješiti problem debljine. 'Niti dodatak prehrani, niti čarobna dijeta nije zamjena uravnoteženoj i raznolikoj prehrani. Tek kada je program prehrane pravilno uravnotežen, prehrana osmišljena tako da osigurava za svaku osobu prilagođen unos hranjivih tvari, doći će do gubitka masnog tkiva i posljedičnog smanjenja ukupne tjelesne mase', tvrdi.

Raznolika, zasitna, zdrava

'Redukcijska dijeta mora biti i raznolika, i zasitna, ali uvijek bogata hranjivim tvarima (biljnim proteinima, proteinima iz ribe, složenim ugljikohidratima iz biljnih namirnica, bogata vitaminima i mineralnim tvarima te fitonutrijentima koji štite stanice od oštećenja), te bogata omega masnim kiselinama.
Uravnotežena i pravilna redukcijska dijeta neće izazvati probavni zatvor, glavobolje, osjećaj mučnine i slabosti, već će ona davati energiju organizmu, kako bi stanice mogle iskorištavati zalihe masnog tkiva za svoje gorivo', pojašnjava nutricionist Bratković.

Kaže kako je istina da su proteinske dijete uistinu najučinkovitije, no one visoko proteinske poput Atkinsonove dijete mogu kroz nekoliko tjedana,a naročito mjeseci stvoriti zdravstvene probleme s bubrezima, jetrom i niz nezgodnih poteškoća u vidu neugodnog mirisa po mokraći.

'Jedna od boljih koncepata prehrane koja je i znanstveno dokazana je tzv. prehrana po Zoni, no ona nerijetko bude često slabe praktičnosti odnosno primjenjivosti, uslijed nužne edukacije o slaganju tzv. blokova proteina i ugljikohidrata', kaže.

Pravilan odabir namirnica

'Stoga je, po meni, možda najbolji onaj koncept prehrane koji zagovara osnove mediteranske prehrane te načela prehrane prema Michelu Montignacu, dakle prehrane s niskim glikemijskim indeksom. Takva prehrana je i znanstveno najprihvatljivija i za zdravlje najsigurnija', tvrdi.

Visoko proteinske poput Atkinsonove dijete mogu kroz nekoliko tjedana,a naročito mjeseci stvoriti zdravstvene probleme s bubrezima, tvrdi Nenad Bratković Ističe kako takav odabir namirnica ne uključuje samo ribu i piletinu (riba ne mora biti skupa, najzdravija je upravo ona najjeftinija! - skuša, srdela, sardina), već prije svega unos cjelovitih žitarica (zob, raž) i grahorica (grah, leća, bob, soja) te voća i lisnatog, glavičastog te korjenastog povrća kao i orašastih plodova.

Kod odabira povrća, kaže Bratković, krumpir nije prvi na popisu najpoželjnijih namirnica, obzirom da je prečesto na našim menijima, naročito u prženom obliku. Unos tekućine (voda, domaći biljni čajevi, cijeđeni sokovi) se podrazumijeva.

Nutricionistička je preporuka odabir mediteranskih te namirnica koji neće izazivati nagle skokove glukoze u krvi, a omogućit će se ravnoteža organizma, te će signali sitosti bit uravnoteženi.

'Obroke i tada valja raspoređivati ravnomjerno tijekom čitavog dana, (barem 4-5 manjih obroka tijekom dana), te tada osoba na redukcijskoj dijeti neće biti niti gladna, što je izuzetno bitno kod redukcijskih dijeta. Smanjit će se i upalnih procesi, budući da je debljina stanje trajne sustavne upale organizma, te će takva prehrana rezultirati smanjenjem povišenih vrijednosti kolesterola u krvi, povišenog krvnog tlaka i šećera u krvi', pojašnjava nutricionist Bratković.

Promjena prehrambenih navika

Naglašava kako je ovakav pristup mršavljenju najzahvalniji jer omogućava promjenu prehrambenih navika, trajno usvajanje pozitivnih promjena u prehrani ne samo za osobu koja 'drži dijetu', već i za čitavu obitelj, pa se time omogućava i podrška obitelji u mršavljenju, što je vrlo bitno. 'Takav pristup još jednom napominjem, neće rezultirati izgladnjivanjem, već nasuprot, sitost uz gubitak masnog tkiva te smanjenje nepoželjno povišenih vrijednosti krvne slike', kaže.

Kada ste otkrili kako se uravnoteženo, jeftino i brzo hraniti te pritom gubiti kilograme, vrijeme je da za sebe pronađene odgovarajući oblik tjelovježbe. Jer, za svako mršavljenje, uz prehranu treba kombinirati pojačanu tjelovježbu.

Važnost tjelovježbe

Nedeljko Vareškić predsjednik Društva športske rekreacije Aktivan život kaže kako je kod tjelesne aktivnosti važno da ona bude aerobna, da dugo traje no da ne bude opterećujuća te da bude redovita.

'Najjednostavnija aktivnost je hodanje, odnosno brzo hodanje, zatim planinarenje, Medvednica je savršena za tako nešto, a u zadnje vrijeme je popularna i škola trčanja', predlaže. Dodaje da ako se bavimo nekakvom rekreativnom sportskom aktivnosti, onda ona treba trajati po sat vremena i ne manje od 4-5 puta tjedno. 'Došli su nam i topli dani pa se i plivanje nameće kao jednostavna i jeftina aktivnost, a tu je uvijek aktualni biciklizam', dodao je.

Rješenje i za najljenije

No, ukoliko ste prelijeni za izlazak iz kuće, a ipak ne želite odustati od sporta, postoji rješenje. 'Ono' se zove Amanda Russell, riječ je o američkoj internetskoj terenerici koja je svaki dan sve popularnija.

Amanda osluškuje svoju publiku, svakodnevno s njima komunicira i prilagođava im vježbe. I hrvatskoj će publici  s velikim zadovoljstvomm kaže, osmisliti idealnu tjelovježbu, za koju nećete morati izlaziti van iz dnevnog boravka, za koju ne trebaju vam nikakvi rekviziti, i potpuno je besplatna.

'Vježbe su vrlo intenzivne i učinkovite, a traju svega 20 minuta', rekla je Amanda. I time ušutkala sve one koji su i ovog proljeća mislili da imaju argument za nevježbanje. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene