Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kakvu hranu jedemo?

Piletina najlošija, jabuke najotrovnije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po najnovijem istraživanju Agencije za hranu mogli bismo se dobro zamisliti kakvu hranu jedemo. Koliko je u njoj pesticida i drugih otrova?

Naime, od 50 tisuća uzoraka, čak 2 i pol tisuće bile su mikrobiološki zagađene. Da u hrvatskim loncima završava i zdravstveno neispravna hrana svjedoče najnovija istraživanja. Čak 5 posto namirnica pokazalo se zdravstveno neispravnima. U Agenciji za hranu tvrde da rezultati istraživanja nisu alarmantni te da su dokaz da se hrana u Hrvatskoj redovito kontrolira. 'Htjela bi naglasiti da je to redovita kontrola. Hrvatska se opredijelila za sigurnost hrane od polja do stola', kaže dr. Zorica Jurković iz Agencije za hranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Pipaj, ali nježno' MARKETING I NA TRŽNICAMA 'Velika je filozofija u ovo vrijeme nekom uzeti 10 kuna iz džepa' Slika nije dostupna 21 prekršaj Carinska inspekcija jutros je stigla i na osječku veletržnicu

Od mesa najneispravnija piletina, od voća jabuke

Nažalost, na hrvatskom je tržištu uvozne hrane mnogo više nego domaće. Od mesa, pokazuju istraživanja, zdravstveno je najneispravnija piletina. Od voća najzatrovanije su jabuke. Od 250 uzoraka voća, povrća i mahunarki u njih 11 pronađeno je pesticida više od dozvoljenog. Čak 55 uzoraka imalo je pesticida u dozvoljenim količinama. Ostali uzorci bili su čisti.

Jedini lijek protiv opasnih mikroorganizama je dobra termička obrada hrane. Nažalost, visoka temperatura neće uništiti samo loše mikrobe, već i zdrave sastojke hrane, poput vitamina.

Više u video prilogu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene