Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upotreba mobitela kod odraslih ne ostavlja nikakve zdravstvene posljedice pa tako i ne donosi sa sobom povećanu opasnost od raka, kako se do sada spekuliralo, proizlazi iz rezultata prve dugogodišnje studije o štetnosti upotrebe mobilnih telekomunikacijskih uređaja Njemačkog državnog ureda za zaštitu od zračenja, predstavljene u utorak u Berlinu.


"Sadašnje dopuštene granice elektronskog zračenja za mobitele i bežične telefone su više nego dostatne", rekao je njemački ministar zaštite okoliša Sigmar Gabriel prilikom predstavljanja studije. On je napomenuo da šestogodišnje istraživanje nije pokazalo nikakvu povezanost upotrebe mobitela sa zdravstvenim promjenama. U to su uključeni rak, ali i glavobolja i nesanica.

Vezani članci Kampanja protiv raka (Foto: Budi mRAK, izbjegni rak) - 3 Hvalevrijedna kampanja koja potiče brigu o vlastitom zdravlju: ''Svaki korak u borbi protiv zloćudnih bolesti je krucijalan'' Zubar (Foto: Instagam/drfeliperossi) - 16 Zubar putuje svijetom i vraća siromašnima osmijeh na lice, pogledajte prekrasne rezultate

"Opasnost od moždanog tumora ne raste upotrebom mobitela", rekao je Gabriel.

Ministar je istodobno izjavio da studija nije mogla isključiti moguće negativne posljedice telefoniranja mobilnim uređajima za djecu.

"Pogotovo kod djece mlađe od 12 godina prisutne su mnogobrojne nejasnoće oko mogućih zdravstvenih rizika", rekao je Gabriel.

Njemački ured za zaštitu od zračenja stoga i dalje preporučuje "oprez" prilikom upotrebe mobilnih uređaja kod djece.

Nevladin Savez za zaštitu okoliša (BUND) zatražio je stoga preventivnu zabranu upotrebe mobitela za djecu.

"Toliko dugo dok pred nama ne leže pouzdane studije o utjecaju zračenja, mobiteli bi za djecu trebali biti zabranjeni", reko je jedan predstavnik BUND-a.

Dosad najopsežnija i najdugotrajnija studija o utjecaju zračenja telekomunikacijskih uređaja trajala je šest godina i stajala je 17 milijuna eura.