Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Masti u želudcu mogu uzrokovati da vitamin C potiče, a ne prevenira, nastanak određenih karcinogenih sastojaka.


Znanstvenici su istražili utjecaj koji masti i vitamin C imaju na nitrite. Nitriti se upotrebljavaju kao konzervansi, a u želudcu se mogu pretvoriti u karcinogene sastojke pod imenom nitrozoamini.

Vezani članci Slika nije dostupna Vitamin C zaustavlja rak Slika nije dostupna Visoke doze vitamina C smanjuju rizik od moždanog udara

Nitrozoamini, inače, nastaju u kiseloj sredini, no vitamin C inhibira njihov nastanak. Ili barem to čini dok u želudcu nema masti. 

Naime, istraživanje je pokazalo da u slučaju kada se u želudcu nalaze masti vitamin C potiče, a ne inhibira, nastanak karcinogenih nitrozoamina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju