Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Manoreksija - muška anoreksija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Manoreksija je termin kojim se označava anoreksija kod muškaraca, a broj muškaraca s poremećajima u prehrani, poput anoreksije i bulimije, sve više raste.

 Po podacima britanske udruge Beat za pomoć oboljelima, otprilike 10 posto pacijenata su muškarci. 

Pročitajte i ovo Ilustracija širi se zaraza Epidemija hara Azijom, tisuće zaraženih dnevno: Za zarazu je dovoljan samo jedan dodir Hrvatski dan šećerne bolesti Treći uzrok smrti Globalna epidemija obilježila svoj dan: "Ako ste stariji od 40 i imate povišen tlak, morate otići liječniku"

Kako se poremećaji u prehrani često vide kao ženski problem, mnogo je muškaraca preponosno da zatraži pomoć. 

"Oko 1,1 milijun ljudi u Velikoj Britaniji pati od poremećaja u prehrani, a 90,000 je dijagnosticirano i prima terapiju. Pretpostavlja se da je 10 posto oboljelih muškaraca, ali zadnja obuhvatna studija u VB provedena je prije 15 godina, pa podaci nisu precizni", izjavila je Mary George iz udruge Beat.

Za Sun su o svom poremećaju javno progovorila dva muškarca. Prvi, Steve Blacknell (54), koji je patio od bulimije i anoreksije, u ranim je dvadesetima počeo povraćati kako bi smršavio.

 "U ranim dvadesetima djevojka mi je rekla da sam najdeblji momak s kojim je bila. Bio sam zdravi 85 - kilaš. To mi je uništilo svijet jer je ona bila manekenka tanka kao čistač lule", izjavio je Blacknell.

Svoj problem je shvatio kad mu je bliski prijatelj umro od izljeva krvi u mozak, pa je dobio preporuku da tugu izliječi akupunkturom.

 "Netko mi je rekao da odem na akupunkturu da riješim tugu, i iako sam bio sumnjičav pokušao sam. Počeo sam se voljeti i prijeći preko problema koje sam imao sa tijelom. Naravno, akupunktura ne može biti odgovor za svakoga", dodao je Blacknell.

Drugi mladić je Julian Wood (24), koji ima poremećaj ekscesivnog prejedanja (binge eating disorder).

 Ovo je specifičan tip poremećaja prehrane kojeg karekteriziraju ponavljajuće epizode ekscesivnog prejedanja, ali za razliku od bulimije ne postoje ekstremni oblici kontroliranja tjelesne težine kao što su povraćanje ili korištenje laksativa.

"Jeo bi i jeo dok mi nije bilo fizički loše", rekao je Wood. "Ali moja težina nikad se nije promijenila. Nekako sam ostao na oko 65 kilograma." 

"Poremećaj mi je pretvorio život u pakao. Bio bih veoma rastresen zbog prejedanja. Paničario bih dok bih jeo sve više hrane, ali ne bih mogao stati. Ako bih se prejeo navečer, ujutro bih bio previše loše da ustanem."

Tek prije devet mjeseci Wood je potražio pomoć, i sada jede tri obroka dnevno. "Sada jedem tri obroka dnevno i opsesija hranom je nestala", kaže Wood

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene