Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dovoljno sna - ključ zdravlja

Loš san dramatično mijenja vaše tijelo, ali ne nabolje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici tvrde kako neredovno i nedovoljno spavanje može znatno oštetiti zdravlje, jer izaziva velike promjene u našem tijelu.

U studiji objavljenoj u časopisu PNAS, znanstvenici ističu kako dolazi do drastične promjene u aktivnostima stotina gena kod ljudi, koji spavaju manje od šest sati dnevno. Otprije je poznato da manjak sna može izazvati srčane bolesti, dijabetes, pretilost kao i da utječe na loše funkcionisanje mozga.

Pročitajte i ovo Proljetni umor Mnogi imaju simptome Umorni ste, razdražljivi i bezvoljni? Stručnjaci otkrivaju kako se riješiti proljetnog umora Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude''

>> Bezvoljni ste, umorni i neispavani? Možda zbog ovoga?

Da bi saznali kako manjak sna utječe na naše zdravlje, istraživači sa Sveučilišta u Surreyju uzeli su uzorke krvi 26 volontera, koji su prvo tjedan dana spavali po deset sati dnevno, a zatim u istom vremenskom razdoblju spavali manje od šest sati dnevno.

Pokazalo se kako je u tom procesu preko 700 gena pretrpjelo promene. Svaki gen sadrži instrukcije za proizvodnju proteina, pa tako oni aktivniji proizvode veću količinu proteina, mijenjajući pritom kemiju tijela.

'Došlo je do dramatičnih promjena u aktivnosti velikog broja različitih gena', rekao je u izjavi za BBC profesor Collin Smith, navodeći kako manjak sna posebno loše utiče na imunološki sustav i dio tijela koji reagira na ozljede i stres.

'San je očigledno od ključne važnosti za obnavljanje tijela i održavanje njegovog funkcioniranja. Ako nismo u stanju obnavljati stanice, riskiramo oboljenje od neke degenerativne bolesti', dodao je britanski znanstvenik, koji veruje da puno ljudi spava čak i manje od volontera koji su sudjelovali u istraživanju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene