Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nova studija američkih znanstvenika potvrdila je prijašnja otkrića da konzumiranje povrća pridonosi smanjenju opasnosti od oboljenja raka glave i vrata.


Studija znanstvenika Nacionalnog instituta za rak obuhvatila je pola milijuna umirovljenih Amerikanaca i pokazala da bi samo jedan dodatan obrok voća ili povrća dnevno mogao smanjivati opasnost od razvoja raka glave i vrata.

Vezani članci Slika nije dostupna OPREZ! Pretjerana konzumacija vitamina organizmu čini više štete nego koristi! Slika nije dostupna 'Mobiteli bi mogli izazvati katastrofu'

Brojne studije pokazale su da prehrana igra ulogu u razvoju
kancerogenih bolesti, a stručnjaci vjeruju da su do dvije
trećine svih oblika raka povezane sa životnim stilom kao što su pušenje, prehrana i nedostatak tjelovježbe.

Nikotin i alkohol povećavaju opasnost od razvoja raka glave i vrata, a to uključuje usta, nos, sinuse i grlo.

Znanstvenici NCI-ja zatražili su od muškaraca i žena u dobi od 50 godina ili starijih podatke o prehrambenim navikama, a zatim su sudionike pratili pet godina i bilježili sve dijagnoze raka glave i vrata, za koje se smatra da su šesti po redu uzročnik smrti od raka u svijetu.

'Porast unosa voća i povrća od samo jedne porcije na 1,000 kalorija dnevno za 6 posto smanjuje opasnost od razvoja raka glave i vrata', ističe Neal Freedman iz NCI-ja.

Konzumacija šest obroka voća i povrća dnevno na 1,000 kalorija smanjuje opasnost od raka glave i vrata za 29 posto, pokazala je studija.

Odrasla osoba konzumira dnevno oko 2,000 kalorija.

Druga studija vezana uz prehrambene navike provedena na 183,000 stanovnika Kalifornije i Havaja pokazala je da prehrana bogata flavonolima može pomoći smanjenju opasnost od raka gušterače, i to poglavito u pušača. 

Flavonoli su dio velike grupe polifenolnih spojeva (sekundarnih biljnih metabolita). U posljednje vrijeme privukli su pozornost zbog mnogih pozitivnih utjecaja na zdravlje ljudi, djelujući kao antioksidansi i antikancerogeni. Prisutni su u biljkama, a najviše u crvenom luku, jabukama, šumskom voću (kupine, maline, crni i crveni ribiz, borovnice, bazga, višnja, trešnja, jagoda), kelju i brokuli.

Studija je pokazala da ljudi koji jedu velike količine flavonola za 23 posto smanjuju opasnost od razvoja raka gušterače u odnosu na ljude koji ih ne konzumiraju.