Obavijesti Video Pretražite Navigacija

I umjereno debeli moraju smršavjeti zbog opasnosti od raka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čak i oni koji nisu pretili, a imaju "viška", morali bi izgubiti na težini ako žele smanjiti opasnost od raka.

Svjetski fond za istraživanje raka proveo je dosad najveće
ispitivanje odnosa životnoga stila i raka i izdao nekoliko oštrih
upozorenja, javlja u četvrtak BBC.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Akcijski plan protiv raka Berošu javne kritike nisu dobro sjele: ''Nadam se da će objavljeni komentari u medijima biti upućeni na adresu koja tome i služi'' Vili Beroš Samo da se nešto kao napravi Još jedan podbačaj ministra Beroša: Objavio plan borbe protiv raka, a nema ni rokova ni opreme, pitanje je tko bi na njoj i radio

Među ostalim, osoba treba paziti da se u odrasloj dobi ne udeblja, izbjegavati zaslađena pića i alkohol i ne jesti šunku ili slaninu.

Osim toga, svatko bi se trebao potruditi biti što mršaviji, a da ne prijeđe u pothranjenost.

Osobe s indeksom tjelesne mase (BMI) od 18,5 do 25 spadaju u skupinu zdravih.

No studija je pokazala da im se rizik povećava kako se penju prema BMI 25 i zato bi svatko morao pokušati ostati što niže.

Novoobjavljeni dokument ne sadržava nova istraživanja, već analizu 7.000 postojećih studija provedenih u zadnjih pet godina. Rezultat je, kažu stručnjaci, dosad najopsežnija studija opasnosti od nekih životnih stilova.

Stručnjaci smatraju da je tjelesna masnoća ključan faktor u razvoju raka, i da je puno važniji nego što se to dosad vjerovalo.

Iako dvije trećine svih slučajeva raka nisu povezane s načinom života i čovjek malo može učiniti da ga spriječi, autori izvještaja kažu da su napisali popis preporuka, a ne "zapovijedi". "Ako ljude zanima smanjivanje opasnosti od raka, to mogu postići tako da poštuju preporuke", rekao je profesor Martin Wiseman.

"Rak nije sudbina, on je stvar rizika i odabirom načina života možete mijenjati taj rizik. Važno je da ljudi shvate da oni kontroliraju što čine", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene