Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Čak i oni koji nisu pretili, a imaju "viška", morali bi izgubiti na težini ako žele smanjiti opasnost od raka.


Svjetski fond za istraživanje raka proveo je dosad najveće
ispitivanje odnosa životnoga stila i raka i izdao nekoliko oštrih
upozorenja, javlja u četvrtak BBC.

Vezani članci Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) Hrvati se hrane nezdravo, a više od pola građana ima višak kilograma: "Naši muškarci su prvaci Europe, držimo čvrsto prvo mjesto“ Zajednička fotografija sudionika (Foto: Dnevnik.hr) Žene oboljele i liječene od raka poručile da za hodanje nema ograničenja

Među ostalim, osoba treba paziti da se u odrasloj dobi ne udeblja, izbjegavati zaslađena pića i alkohol i ne jesti šunku ili slaninu.

Osim toga, svatko bi se trebao potruditi biti što mršaviji, a da ne prijeđe u pothranjenost.

Osobe s indeksom tjelesne mase (BMI) od 18,5 do 25 spadaju u skupinu zdravih.

No studija je pokazala da im se rizik povećava kako se penju prema BMI 25 i zato bi svatko morao pokušati ostati što niže.

Novoobjavljeni dokument ne sadržava nova istraživanja, već analizu 7.000 postojećih studija provedenih u zadnjih pet godina. Rezultat je, kažu stručnjaci, dosad najopsežnija studija opasnosti od nekih životnih stilova.

Stručnjaci smatraju da je tjelesna masnoća ključan faktor u razvoju raka, i da je puno važniji nego što se to dosad vjerovalo.

Iako dvije trećine svih slučajeva raka nisu povezane s načinom života i čovjek malo može učiniti da ga spriječi, autori izvještaja kažu da su napisali popis preporuka, a ne "zapovijedi". "Ako ljude zanima smanjivanje opasnosti od raka, to mogu postići tako da poštuju preporuke", rekao je profesor Martin Wiseman.

"Rak nije sudbina, on je stvar rizika i odabirom načina života možete mijenjati taj rizik. Važno je da ljudi shvate da oni kontroliraju što čine", dodao je.