Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Neke namirnice, poput sira ili prokulice, smanjuju okus koji iza sebe ostavljaju cigarete, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika s Duke University.


Na isti način su djelovali i primjerice voće i povrće, ostali mliječni proizvodi, pa čak i čaša vode ili soka, a suprotan učinak je imala konzumacija mesa i napitaka koji sadrže alkohol ili kofein.

Vezani članci Zapljena cigareta, ilustracija USKOK podignuo optužnicu protiv krijumčara cigareta: Među okrivljenima policajac i carinik Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije

Okus cigareta su smanjivali i uzimanje lijekova te toplo vrijeme.

Čimbenici koji su smanjivali okus cigareta su jače utjecali na mlade pušače, a oni koji su pojačavali okus cigareta su imali veći utjecaj na osobe koje su pušile duži niz godina.

Znanstvenici vjeruju da će njihov rad omogućiti osmišljavanje tzv. pušačke dijete koja bi olakšavala prestanak pušenja.

Po njihovim riječima, pušenje se ne sastoji samo od ovisnosti o nikotinu nego i o nizu osjetilnih čimbenika koji ga prate.

Rezultati studije koje je objavio znanstveni časopis Nicotine & Tobacco Research se temelje na analizi odgovora 209 osoba dobrog zdravlja koje su svakog dana pušile više od 20 cigareta.