Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gel za zaštitu od HIV-a nedjelotvoran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klinička istraživanja koja od srpnja 2005. provode znanstvenici u Južnoafričkoj Republici, Beninu, Indiji i Ugandi na mikrobicidnom gelu čiji je cilj zaštiti žene od zaraze virusom HIV-a, prekinuta su, nakon što je ustanovljeno da su žene koje su ga koristile i dalje podložne infekciji.

Klinički testovi u trećoj fazi, zadnjoj prije provjere lijeka,
otkrili su "veći broj infekcija HIV-om u skupini žena koje su
koristile gel, nego u grupi koja je koristila placebo", stoji u
priopćenju WHO-a te se dodaje kako za sada nema nikakvog objašnjenja za neuspjeh ove studije, izvijestili su britanski mediji.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Pretila osoba Opasna bolest Hrvati su sve deblji: "Amerikanci su otišli na dijetu, a Hrvati preuzeli"

Od 1.300 žena čije su seksualno ponašanje pratili znanstvenici u spomenute četiri zemlje, tridesetak ih je, unatoč korištenju mikrobicidnog gela, zaraženo virusom AIDS-a, izvijestio je vođa Odjela za zaštitu od spolno prenosivih bolesti pri WHO-u, Tim Farley. Istraživanje se provodi od srpnja 2005. 

Riječ je o zemljama u kojima među stanovništvom ne postoji razvijena svijest o prijenosu ove opasne bolesti ili bilo koje druge spolno prenosive bolesti niti se pri seksualnom odnosu koristi bilo kakva zaštita, izvijestio je France presse.

Glavni sastojak "obećavajućeg" gela bio je celulozni sulfat iz morske trave, a proizvela ga je kanadska tvrtka Polydex Pharmaceuticals. Njegova je svrha bila otpuštanje aktivnog sastojka koji je tijekom seksualnog odnosa trebao uništavati virus HIV-a.

"Ovo je neočekivan i za nas vrlo razočaravajuć rezultat istraživanja, u potrazi za sigurnim i učinkovitim mikrobicidom za žene", stoji u zajedničkom priopćenju WHO-a i UNAids-a.

Znanstvenici su polagali velike nade da će novi lijek imati velik
utjecaj u borbi protiv AIDS-a, posebno u afričkim zemljama u kojima žene češće obolijevaju, kada je riječ o ovoj smrtonosnoj bolesti.

"Prekid ovog istraživanja podsjetnik nam je da je razvoj bilo kojeg novog lijeka općenito jedan vrlo težak i nepredvidiv posao. Moramo stalno imati na umu da jako puno lijekova koji uspiju doći do određene faze kliničkih istraživanja na kraju ne uđe u proces proizvodnje", rekla je direktorica tvrtke International Partnership for Microbicides Zeda Rosenberg.

Bez obzira na rezultate istraživanja, iz njega će se izvući neka
pouka koja će biti iskorištena u daljnjim istraživanjima. "Ovo će nas samo potaknuti da i dalje radimo na istraživanju nekog budućeg djelotvornog mikrobicida i povećamo opće znanje o tomu", rekla je ona.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene