Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Retinoblastom

Fotografija koja je dječaku spasila život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Retinoblastom je brzo napredujući tumor koji se razvija u stanicama mrežnice, a dobra vijest kaže da ima jednu od najvećih stopa izlječivosti od svih malignih tumora dječje dobi ukoliko se pravodobno reagira.

Dvogodišnjem Averyju Fitzgeraldu iz Rockforda hitno je prije tri tjedna odstranjeno lijevo oko nakon što je jedna sasvim obična fotografija zabrinula njegovu majku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tužan kraj potrage Tragedija u Londonu: Dječak nestao iz kuće, pronađen u rijeci Temzi Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel

Naime, Julie Fitzgerald je već dva mjeseca primjećivala nešto čudno u dječakovom oku, pogotovo kada bi ga obasjalo sunce, no nije dizala paniku sve dok nije upotrijebila bljeskalicu tijekom slikanja. 

Umjesto crvenom (govorimo o klasičnom efektu odbijanja svjetlosti bljeskalice od mrežnice, op.a.), dječakovo je oko "odgovorilo" bijelom bojom, što je majku natjeralo da ode istraživati po internetu o čemu je riječ.

Na jednoj je od stranica pronašla tumačenje da je možda riječ o tumoru, a na što je srećom odmah reagirala. 

"Odvela sam ga specijalistu koji je na prvi pogled shvatio da Avery pati od retinoblastoma, brzo napredujućeg tumora koji se razvija u stanicama mrežnice, te da su tumori već prekrili 75% oka unatoč tome što su nastali prije samo šest tjedana. Da smo samo malo duže čekali i odgađali pregled, rak bi se najvjerojatnije proširio u krv i otišao na mozak", ispričala je novinarima Julie Fitzgerald.

Premda obitelj još uvijek čeka vijest hoće li Avery morati na kemoterapiju, vjeruje se da je s dječakom sve u redu i da mu je život spašen.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene