Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijekom posljednja dva i pol desetljeća vidljiv je stalni rasni nesrazmjer u smrtnosti od dijebetesa kod mladih Amerikanaca, s tim da je stopa smrtnosti značajno veća kod mladih crnaca nego kod mladih bijelaca, doznaje se iz istraživanja Američkog centra za kontrolu bolesti i prevenciju.


"Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se otkrili razlozi povećane stope smrtnosti od dijabetesa kod mladih crnaca", stoji u izvješću CDC-a.

Vezani članci Slika nije dostupna Rasne podjele u SAD-u: Postoji otvorena diskriminacija u školama Slika nije dostupna Od 2050. bijelci postaju manjina

U SAD-u, dijabetes napada 18 od 10.000 djece i adolescenata mlađih od 20 godina, a znanstvenici CDC-a su analizirali smrti uzrokovane dijabetesom među mladima od jedne do 19 godina u razdoblju od 1979. do 2004. godine.

Iako je smrtnost od dijabetesa među mladima rijetka, ona je znatno veća među mladim crncima nego bijelcima.

Od 2003. do 2004. prosječna godišnja stopa smrtnosti na milijun mladih iznosila je 2,46 za mlade crnce a 0,91 za mlade bijelce.

Za razliku od odraslih koji boluju od dijabetesa, većina smrti kod djece i adolescenata uzrokovana je komplikacijama poput ketoacidoze i hipoglikemije, a te se komplikacije, poručuju iz CDC-a, "mogu spriječiti".

Stručnjaci smatraju da bi za smanjenje spomenutog rasnog nesrazmjera trebalo pažnju posvetiti "boljoj identifikaciji dijabetesa kod mladih crnaca i praćenju i nadzoru bolesti".