Da čokolada osim hedonističke ima i terapijsku komponentu potvrđuju znanstvenici sa Sveučilišta u Missouriju. U svojoj nedavnoj studiji pokazali su kako prehrana obogaćena kakaom smanjuje neurološka upalna zbivanja povezana s nastankom migrene.
Podijelite
Migrena, karakterističan tip glavobolje, zahvaća 10-15 posto populacije, a žene pritom dvostruko češće nego muškarce. Često je ograničena samo na polovicu glave, a prethode joj vizualne senzacije (svjetlosni bljeskovi, točke i oblici koji se kreću po vidnom polju, zamućenje vida), trnci u rukama i nogama te uznemirenost. Vrlo je često popraćena mučninom, povraćanjem i izrazitom preosjetljivošću na svjetlost i zvukove. Migrenozni napadaj može trajati od 4 pa čak do 72 sata.
Prema mnogim stručnjacima, uzrok migrene leži u ličnom živcu trigeminusu, odnosno porastu pro-upalnih proteina u njegovim dijelovima. Svakodnevna kontinuirana konzumacija kakaa smanjuje stvaranje upalnih i povisuje razinu protuupalnih čimbenika te se time smanjuje rizik od nastanka migrene. (Hina)