Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Konzumirajte brokulu, jer to povrće odlično štiti vaše srce od koronarnih bolesti, savjetuju američki znanstvenici.


U istraživanju provedenom na Sveučilištu Connecticut znanstvenici su laboratorijskim štakorima tijekom mjesec dana u hranu dodavali ekstrakt brokule, nakon čega je izmjeren njezin učinak na njihov srčani mišić. 

Vezani članci Stiže nam hladni val - 2 Prava zima je pred vratima pa budite oprezni! Dolaze nam velike hladnoće: "Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom“ Slika nije dostupna Viša razina 'dobrog' kolesterola ne štiti od srčanog udara

U usporedbi sa životinjama čija prehrana nije izmijenjena, srčani mišić kod skupine štakora hranjenih brokulom bolje
je funkcionirao i na njemu su nastala puno manja oštećenja nakon što im je tijekom pokusa u određenom vremenskom razdoblju uskraćena opskrba kisikom.

Brokula, smatraju znanstvenici potiče proizvodnju proteina koji štite srce od raznih bolesti. Rezultate njihova istraživanja objavio je stručni časopis The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Dobre strane brokule za zdravlje otprije su poznate, posebno kada je riječ o kvalitetama tog povrća u borbi protiv razvoja karcinoma. Konzumiranje brokule na organizam djeluje na način da ono počinje proizvoditi enzim poznat kao tioredoksin, koji štiti srčane stanice od oštećenja. Brokula sadrži i sulforafan, najvažniji bioaktivni spoj zu tome povrću, koji je posebno učinkovit u poticanju spomenutog procesa.

Profesor Dipak Das sa Sveučilišta u Connecticutu, koji je vodio
istraživanje, upozorava na jednu naizgled nevažnu, a zapravo vrlo
važnu pojedinost. "Brokula se ne smije prekuhati, jer na taj način
gubi svoj zaštitni učinak na organizam", rekao je dr. Das.

"Otprije nam je poznato da pet manjih porcija voća i povrća dnevno smanjuje rizik od pojave koronarnih bolesti", rekao je dr. Das, dodajući kako bi jednu od tih porcija mogla činiti upravo lagano kuhana brokula.