Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Napitak od kave ima i do 800 kalorija, dok hamburger i do 1000. Takve informacije će se odsada nalaziti na svim menijima u američkim restoranima brze hrane.


Jedan od zahtjeva u novom američkom Zakonu o zdravstvu jest obavezno isticanje broja kalorija u meniju, prenosi Yahoonews. Preko 200,000 lanaca brze hrane više svojim gostima neće moći skrivati koliko kalorija ima pojedino jelo. Odluka se odnosi na sve restorane, koji se nalaze na 20 ili više lokacija. Odluku provodi Služba zadužena za hranu i lijekove (FDA) kako bi se napravili novi nacionalni standardi za deklariranje menija.

Vezani članci Liječnici, ilustracija Necijepljeni medicinski djelatnici će se testirati jednom tjedno, no što ako odbiju? "Očekujemo brze i precizne upute" Vili Beroš - 4 Beroš uputio otvoreno pismo zdravstvenim djelatnicima, određen datum od kada će na posao dolaziti uz COVID potvrdu

Predsjednik Barack Obama je potpisao novi Zakon o zdravstvu u utorak. Ovom odlukom kupci odmah dobivaju informacije o proizvodima koje naručuju, a ne kao do sada, kada su hranjive informacije bile objavljenje na omotu hamburgera ili na internetskoj stranici restorana. 'Informacije će stajati odmah uz ime jela, a ne na nekom dodatnom pamfletu, tako da će kupcima i ta informacija pomoći u odlučivanju što naručiti', kaže senator Tom Harkin, predsjednik Odbora za zdravstvo, obrazovanje, rad i mirovinu, ujedno i autor odredbe.

Odredba je u zakon pridodana uz podršku industrije restorana. Sue Hensley iz Nacionalnog udruženja restorana smatra da će im ta odluka pomoći u građenju boljeg odnosa s klijentima. Zakon se također odnosi na prodaju hrane iz automata. Tko neće ovu odluku poštovati bit će kažnjen. FDA je dobio godinu dana za pisanje novih pravila. New York je bio prvi grad koji je usvojio zakon o kalorijama. Od tada su ga slijedile Kalifornija i Seattle. Iako još uvijek nije jasno kakav će efekt postići označavanje kalorija, Margo Wootan, predsjednica prehrambene politike u Centru za znanost i interes javnosti, smatra da je to još jedan korak u suzbijanju pretilosti.