Istraživanje je provedeno na 18 štakora. Svim je štakorima prvo dana kemikalija azoksimetan koji izaziva nastanak raka debelog crijeva. Nakon toga je polovica štakora dobivala uravnoteženu prehranu, dok je druga polovica uz istu prehranu dobivala i antioksidans izoliran iz borovnice.
Nakon 8 tjedana, štakori koji su dobivali antioksidans, imali su 57% manje povreda u debelom crijevu uzrokovanim karcinomom, u odnosu na drugu skupinu.
Sljedeći je korak istražiti utjecaj pterostilbena (antioksidans iz borovnice) na sprečavanje razvoja tumora na životinjama. Tek tada će biti moguća istraživanja i na ljudima.
Ovo je dobar početak za daljnja istraživanja mogućeg utjecaja prehrane na rak debelog crijeva. Ali ostaje činjenica da kemijski izazvan rak debelog crijeva ne govori mnogo o njegovom razvoju u ljudi, pa su nužne daljnje studije, tvrde autori.
Obzirom na već dokazana blagotvorna svojstva ovog voća na zdravlje, dobra je ideja unijeti borovnice u prehranu.
-
Nastavlja se potraga
Otkriveni sumnjivi detalji nestanka malene Danke, ispred kuće je bager: Roditelji ponovno u policiji
-
5,0 stupnjeva
Snažan potres pogodio Italiju, dobro se osjetio i u Hrvatskoj: "Zaljuljali su se krevet, luster i namještaj"
-
Misteriozan nestanak
Susjed nestale djevojčice Danke: "Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto"