Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Borovnice mogu usporiti rak debelog crijeva?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novo američko istraživanje pokazuje da bi borovnice, koje se već smatraju odličnom namirnicom jer štite od gubitka pamćenja i bolesti srca, mogle pomoći pri zaustavljanju razvoja raka debelog crijeva. Ovo se svojstvo pripisuje antioksidansu koji se većinom nalazi u borovnicama i kupinama.

Istraživanje je provedeno na 18 štakora. Svim je štakorima prvo dana kemikalija azoksimetan koji izaziva nastanak raka debelog crijeva. Nakon toga je polovica štakora dobivala uravnoteženu prehranu, dok je druga polovica uz istu prehranu dobivala i antioksidans izoliran iz borovnice.

Pročitajte i ovo Karcinom mokraćnog mjehura - 2 Najveći trend porasta U Hrvatskoj jako raste smrtnost od jedne vrste karcinoma: "To je igra dokazivanja koliko zapravo želite živjeti" Ilustracija brojke u Hrvatskoj Zašto ne cijepimo djecu protiv raka? "Mladi su educirani, ali roditelji nisu dovoljno osviješteni"

 Nakon 8 tjedana, štakori koji su dobivali antioksidans, imali su 57% manje povreda u debelom crijevu uzrokovanim karcinomom, u odnosu na drugu skupinu.

Sljedeći je korak istražiti utjecaj pterostilbena (antioksidans iz borovnice) na sprečavanje razvoja tumora na životinjama. Tek tada će biti moguća istraživanja i na ljudima.

Ovo je dobar početak za daljnja istraživanja mogućeg utjecaja prehrane na rak debelog crijeva. Ali ostaje činjenica da kemijski izazvan rak debelog crijeva ne govori mnogo o njegovom razvoju u ljudi, pa su nužne daljnje studije, tvrde autori.

Obzirom na već dokazana blagotvorna svojstva ovog voća na zdravlje, dobra je ideja unijeti borovnice u prehranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene