Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Novo američko istraživanje pokazuje da bi borovnice, koje se već smatraju odličnom namirnicom jer štite od gubitka pamćenja i bolesti srca, mogle pomoći pri zaustavljanju razvoja raka debelog crijeva. Ovo se svojstvo pripisuje antioksidansu koji se većinom nalazi u borovnicama i kupinama.


Istraživanje je provedeno na 18 štakora. Svim je štakorima prvo dana kemikalija azoksimetan koji izaziva nastanak raka debelog crijeva. Nakon toga je polovica štakora dobivala uravnoteženu prehranu, dok je druga polovica uz istu prehranu dobivala i antioksidans izoliran iz borovnice.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Chavez je u veoma dobroj formi' Slika nije dostupna Tjelovježba smanjuje rizik od raka debelog crijeva

 Nakon 8 tjedana, štakori koji su dobivali antioksidans, imali su 57% manje povreda u debelom crijevu uzrokovanim karcinomom, u odnosu na drugu skupinu.

Sljedeći je korak istražiti utjecaj pterostilbena (antioksidans iz borovnice) na sprečavanje razvoja tumora na životinjama. Tek tada će biti moguća istraživanja i na ljudima.

Ovo je dobar početak za daljnja istraživanja mogućeg utjecaja prehrane na rak debelog crijeva. Ali ostaje činjenica da kemijski izazvan rak debelog crijeva ne govori mnogo o njegovom razvoju u ljudi, pa su nužne daljnje studije, tvrde autori.

Obzirom na već dokazana blagotvorna svojstva ovog voća na zdravlje, dobra je ideja unijeti borovnice u prehranu.