Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bol u leđima povezana sa slabljenjem prospektivnog pamćenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod pacijenata koji pate od kronične boli u leđima postoji mogućnost znatnog slabljenja kratkoročnog prospektivnog pamćenja u odnosu na ljude koji takvu bol ne poznaju, ustvrdili su znanstvenici s britanskog Sveučilišta Keele.

Riječ je o pamćenju koje se odnosi na obavljanje nekih budućih radnji, poput primjerice odlaska u dućan ili dogovorenog posjeta liječniku.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Kvaliteta života Čudaci na dva kotača osvajaju Europu: ''Kombinacija vlak - bicikl ne bi trebala biti nikakav SF, nego dio hrvatske turističke ponude'' Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti"

 Prospektivno pamćenje obično potakne određeni vremenski period, poput primjerice, naknadnog podsjećanja na neki dogovor nakon što smo provjerili koliko je sati ili podsjećanje na neki događaj - primjerice nakon što ugledamo poštanski sandučić, prisjetimo se da moramo poslati napisano pismo.

Dr. Jonathan Ling sa Sveučilišta Keele i njegovi kolege usporedili su prospektivno pamćenje 50 osoba s kroničnom boli u kralježnici s prospektivnim pamćenjem kod 50 osoba koje nisu osjećale bol u leđima. 

Znanstvenici su se u istraživanju koristili Upitnikom o prospektivnom pamćenju koji im omogućuje da ocijene koliko puta i u kojemu trenutku ono zakaže kod pojedinca. Mjerila su se tri aspekta prospektivnog pamćenja - svakodnevno pamćenje, kratkoročno epizodno pamćenje i pamćenje potaknuto nekim unutarnjim poticajem.

U usporedbi s osobama koje nisu osjećale bol u kralježnici, kod onih s kroničnom boli, tijekom vremena pokazalo se značajno slabljenje kratkoročnog prospektivnog pamćenja. Nedostatak nije zamijećen na drugim područjima prospektivne memorije, stoji u izvješću. 

Znanstvenici se nadaju da će rezultati njihovih istraživanja biti od pomoći pacijentima koji osjećaju kroničnu bol u leđima te da će pomoći u razvoju vještina koje će onemogućiti slabljenje kratkoročnog prospektivnog pamćenja kod njih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene