Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Uklanjanje biljaka iz ureda, što je jedan od prvih poteza poslodavaca kada počnu razmatrati uštede zbog recesije, možda i nije najpametniji potez jer one pozitivno djeluju na radnu atmosferu, tvrdi čelnik tvrtke Ambius Ray Borg.


Abmius je tvrtka za prodaju biljki pa nije potpuno nepristran, ali svoje tvrdnje podupire rezultatima istraživanja. Tako su znanstvenici sa tehnološkog fakulteta u Sydneyu utvrdili da biljke u uredima poboljšavaju kvalitetu zraka jer apsorbiraju plinove koje emitiraju plastični proizvodi.

U uredima s biljem niža razina stresa

Vezani članci Operna kuća Liceu - 5 Jedna od najvećih opernih kuća ponovno otvorila vrata, ali koncert je zbog publike trajao samo šest minuta Supruga Odlučio supruzi stvoriti uredsku atmosferu dok radi od kuće, kako mu ide?

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Surreyu u Velikoj Britaniji je potvrdio da je razina stresa niža u uredima u kojima ima sobnih biljaka. Što je dosadniji posao to je veći učinak biljaka, kao na primjer palmi. Američki su istraživači utvrdili da je u uredima bez prozora krvni tlak djelatnika koji su imali cvijeće u prostoriji bio manji nego kod one skupine ispitanika koja nije imala biljke u uredu. Djelatnici 'cvjetnog ureda' imali su i 12 posto brže reakcije nego njihovi kolege u 'dosadnom uredu'. (Hina)