Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Aspirin spriječava probleme s prostatom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aspirin i slični antipiretici mogu prepoloviti rizik od razvoja povećane prostate, poznatije kao benigna hiperplazija prostate, ustvrdili su nedavno američki znanstvenici s Klinike Mayo u američkoj državi Minnesoti, a prenijeli britanski mediji.

Tegobe se očituju otežanim ili učestalim mokrenjem. Znanstvenici s Klinike Mayo u Minnesoti ustvrdili su kako nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAIDS) smanjuju opasnost od razvoja povećane prostate kod većine muškaraca, no njihovo uzimanje nisu preporučili svima, zbog otprije poznatih nuspojava kod uzimanja ovog lijeka, kako navode u članku objavljenom u stručnom časopisu American Journal of Epidemiology.

Pročitajte i ovo Karlo III. Operirao prostatu Poznato stanje Karla III. nakon operacije: Camilla napustila bolnicu sa smješkom Slika nije dostupna Vrlo česti Poremećaji spavanja udvostručuju rizik raka prostate

'Uzimanje aspirina ne možemo preporučiti svim muškarcima koji pate od povećane prostate, no ako taj lijek otprije redovito uzimaju iz nekog drugog razloga i nemaju nikakvih nuspojava, smatramo kako će im i u ovome slučaju koristiti', rekla je voditeljica istraživanja dr. Jenny St. Sauver.

Dodala je da znanstvenici još nisu ustvrdili koji je precizan razlog učinkovitosti nesteroidnih protuupalnih lijekova u liječenju povećane prostate.

Jedni pretpostavljaju da lijek izravno utječe na sporije povećanje prostate, a drugi smatraju da uspješno uništava stanice u tom organu. Iznijeli su i podatak prema kojemu NSAIDS, općenito gledajući, mogu smanjiti upalne procese u genitalno-urinarnom traktu.

No, istaknuli su kako je potrebno provesti daljnja preciznija
istraživanja da bi se potpuno potvrdila njihova dosadašnja saznanja, a potom ustanoviti i optimalnu dozu lijeka za svakog pojedinca.

Dr. Chris Hiley, član udruge Prostate Cancer Charity, smatra kako se aspirin već desetljećima povezuje s cijelim nizom pozitivnih učinaka na zdravlje, no uvijek se ističu i njegove potencijalne nuspojave, poput unutarnjeg krvarenja kod uzimanja većih količina ili napada astme kod osoba koji su joj skloni.

'Muškarci koji žele smanjiti opasnost od bolesti prostate i vjeruju da bi im uzimanje aspirina moglo pomoći, svakako se o tome trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom i ni u kojem slučaju ne uzimati lijek na svoju ruku', upozorio je Hiley.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene