Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

O ovoj misteriji ćesto se raspravlja.


Misterija je to o kojoj se često raspravlja još od vremena Charlesa Darwina - zašto zebre imaju crne i bijele pruge?

Vezani članci Mislav Bago - 2 Jesu li profitirali u kampanji? Pad rejtinga bilježi samo jedan političar, ostali su u blagom porastu. Doznajte i što građani misle o radu Vlade Slika nije dostupna VEĆ STOTINU GODINA NERJEŠIVA ZAGONETKA Pitanje još jednom ostalo bez odgovora

A nova studija odbacila je popularnu teoriju da je impresivni uzorak obrana od grabežljivaca. Bilo je naime mnogo obrazloženja zašto zebre imaju pruge, ali najčešće je ono da životinji služe za izbjegavanje grabežljivaca na afričkoj ravnici, piše Independent. 

No, novo istraživanje provedeno na sveučilištu Cambridge sugerira da pruge vjerojatno nisu tu kako bi se zebra zaštitila od gladnih lavova, leoparda ili geparda.

Pokušajte se ne nasmijati: Video koji će vam uljepšati dan

U sklopu istraživanja 60 volontera igralo je ulogu predatora u računalnoj igirici i otkriveno je da su prugaste mete lakše za uloviti nego jednobojne.

Voditeljica studije Anna Hughes nije prva znanstveniva koja je odbacila kamuflažnu teoriju koja stoji iza zebrinih pruga.

Još je 1871. Charles Darwin odbacio ideju da pruge služe za kamuflažu, citirajući zaključak engleskog istraživača Williama Burchella koji je opisao kako 'svjetlina i pravilnost pruga predstavlja sliku izuzetne ljepote' zbog čega je životinju lakše uočiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook