Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na 11. svjetskom Toilet EXPO-u predstavljene su nove, ekološki prihvatljive WC školjke. Pogledajte video!


11. svjetski Toilet summit,koji se ove godine održava u kineskom gradu Haikou, jučer je svoja vrata otvorio posjetiteljima.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Iz WC-a budućnosti izlazit će pitka voda?! Slika nije dostupna Japanci napravili spravicu koja prikriva neugodne zvukove iz WC-a

>> WC s akvarijem reducirat će potrošnju vode

Uz sve bolje uvjete života ljudi su sve više počeli obraćati pažnju na dizajn WC školjki i traže veselije, ekološki prihvatljive modele. Mnogi takvi modeli predstavljeni i ove godine.

Već na samom ulazu posjetitelje je privuklo nekoliko prijenosnih modela ekološki prihvatljivih WC školjki koje rade na principu vakuma. Poput dječijih kocki za slaganje, ti se modeli mogu sastaviti u 20-ak minuta, rade na solarnu energiju i mogu se korisititi 600 puta.

Jedna od atrakcija na sajmu su i WC školjke koje čuvaju energiju. Među predstavljenima najimpresivnija je svakako prozirna WC školjka koja štedi i do 40 posto vode. 

'Kada povučete vodu na 'tradicionalnoj' školjci sve ovisi o nivou vode u kotliću. Jer pritisak vode nije isti ako ima 20 centimetara ili ako ima 20 metara vode. Ova WC školjka radi kao da ima kotlić u kojem je nivo vode 20 metara', pojasnio je princip rada izlagač Xie Xufan.

Na sajmu je izloženo 115 novih modela iz 15 zemalja svijeta.