Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Plamen vatre koja gori više od 40 godina, probija se sa strane kratera, a toplina koju ispuštaju, jednako kao i zvuci koji okružuju ovo mjesto lede krv u žilama.


Kako ih nazivaju 'Vrata pakla', izgleda, nisu samo legenda već zaista postoje. Velika plamteća jama koja gori već više od 40 godina nalazi se u Turkmenistanu.

'Ovo oduzima dah. U istom trenutku počnete promišljati kakav ste život živjeli, sjetite se svojih grijeha te počnete moliti za oprost.' Tako je ovo mjesto opisala 34-godišnja Gozel Yazkulieva inače stanovnica glavnog turkmenistanskog grada, Ashgabata, kada je posjetila plamteći krater koji se nalazi u srcu pustinje Karakum, jedne od najvećih pustinja svijeta, piše Daily Mail.

VIDEO Evo zašto treba provjeriti retrovizor, pa tek onda otvoriti vrata

Ova iznimno zatvorena zemlja godišnje primi od 12 tisuća do 15 tisuća turista iz 50-ak zemalja širom svijeta, stoga je prizor kakav pruža krater rijetko tko od turista vidio.

Iako izgleda zastrašujuće, turmenistanske vlasti se nadaju da će ovu znamenitost iskoristiti kao ulaznicu u svijet turizma. Do jame u kojoj sagorjeva prirodni plin putokaza nema, no svi zainteresirani, kako kažu stanovnici, mogu tražiti vodiče da im pokažu to mjesto.

Upsrkos očiglednoj opasnosti, krater nije ograđen, pa svi zaljubljenici u adrenalinskih uzbuđenja mogu zaviriti preko ruba kratera. No zbog pjeska na rubovima koji se urušava, ne preporuča se prilaziti blizu jame.

VIDEO Evo kako održavaju tjelesnu formu

Plamen vatre koja gori više od 40 godina, probija se sa strane kratera, a toplina koju ispuštaju, jednako kao i zvuci koji okružuju ovo mjesto lede krv u žilama.

Unatoč velikoj razlici između ziskih i ljetnih temperatura koje u ovim krajevima rastu i preko 50 celzijevih stupnjeva, dok se zimi sluštaju i do minus 20 stupnjeva, ova vatra ne prestaje gorjeti.

'Sovjetski geolozi počeli su bušiti na ovom mjestu tražeći plin davne 1971. godine. Međutim, oprema za bušenje im je iznenada propala kroz duboku provaliju koja se formirala, očito izazvana bušenjem tla. U strahu da bi iz kratera mogao izvirati otrovan plin, znanstvenici su jamu odlučili zapaliti, misleći da će plin ubrzo izgorjeti', objašnjava turkmenistanski geolog Anatoly Bushmakin.

Kako izgledaju ova 'vrata pakla' pogledajte u VIDEU.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook